Så lottades svenska lagen i Conference League

AIK ställs mot ukrainska Vorskla Poltava i Conference League. En match som på grund av kriget omgärdas av en hel del osäkerhet.

”Vi jobbar för att spela matchen i Warszawa”, skriver presskontakten Andrii Ivanov i ett mejl till Sportbladet.

Hemmamatchen kan dessutom tvingas spela på Tele 2 Arena – på grund av Lady Gaga.

För Djurgården väntar kroatiska Rijeka och Elfsborg möter norska Molde.

Varken Elfsborg, Djurgården eller AIK gick in i Conference League-lottningen som seedade sin respektive pott.

Men samtliga lag klarade sig undan från de tuffaste tänkbara motståndet.

Däremot väntar en hel del oklara förutsättningar för AIK som lottades mot ukrainska Vorskla Poltava. Ett lag som inte har spelat någon fotboll sedan kriget bröt ut 24 februari.

Gaga-krock

Senaste tävlingsmatchen spelades man 11 december 2021.

Enligt ett Instagram-inlägg upplagt för en vecka sedan återstartade klubben träning med sina ukrainska spelare hemma i Poltava då. De utlånade utländska spelarna, däribland estniske Joonas Tamm, ska enligt inlägget återkomma till laget på ett utlandsläger om cirka en vecka.

Klubben har stått utan tränare men från och med 1 juli ska Viktor Skrypnyk ta över laget, enligt klubbens hemsida.

I ett mejl skriver Andrii Ivanov, pressansvarig:

”Vi avser att spela våra hemmamatcher i Polen, Warszawa är vårt förstaval och vi jobbar hela tiden med att lösa arrangemanget”.

Men som om inte osäkerheten kring bortamatchen vore nog. AIK:s tänkta hemmamatch 21 juli krockar med Lady Gagas konsert på Friends Arena. Ett byte med hemma och borta är inte heller självklart då polisen sällan vill se Djurgården och AIK med samtida hemmamatcher.

– Reservarenan är Tele 2 Arena. Men det är klart vi vill spela på Friends, säger kommunikationschef Tobias Larsson.

Börjar borta

Djurgården ställs mot Rijeka och börjar på bortaplan. Även Elfsborg börjar borta mot norska ligatvåan Molde.

Även Malmö FF kan hamna i Conference Leagues andra runda om de skulle åka ut i Champions League-kvalets första möte. Då ställs de mot förloraren i mötet mellan walesiska The New Saints och Linfield.

Kvalomgång två spelas den 21 och 28 juli. Exakta tider och vilka som spelar hemma eller borta fastställs efter lottningen. Något som kan bli än mer omständligt än vanligt då till exempel både AIK och Djurgårdens representanter inte tog sig ner för att närvara vid lottningen på grund av det flygkaos som rått i Schweiz under dagen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.