Klart: Cibicki stängs av i fyra år

Uppdaterad 2022-01-12 | Publicerad 2022-01-11

Beskedet kring Pawel Cibickis fortsatta fotbollsspelande har kommit.

Fifa stänger av honom från spel i hela världen - i fyra år.

– Det är positivt, men det är också det vi förväntar oss i den här typen av ärenden, säger svenska fotbollförbundets förbundsjurist Christine Stridsberg till SVT.

Den tidigare Elfsborgsspelen åtalades för matchfixningsrelaterade brott i en mycket uppmärksammad rättsprocess. Cibicki friades i tingsrätten, men dömdes i hovrätten för spelfusk och tagande av muta till villkorlig dom.

Cibicki har sedan i september varit avstängd från spel i Sverige under fyra års tid av det svenska fotbollförbundet - en linje som nu även Fifa väljer att gå på.

– Det är positivt, men det är också det vi förväntar oss i den här typen av ärenden. Annars är det så lätt i den globala värld som fotbollen är, att man bara åker till ett annat land för att spela, och på så sätt slippa undan sitt straff, säger Svenska fotbollförbundets förbundsjurist Christine Stridsberg till SVT Sport.

Samtliga dömda överklagar

Även de två andra spelarna som dömdes i Cibicki-fallet, varav en spelare var landslagsspelare i futsal vid den aktuella tidpunkten, stängs av från spel i hela världen under sex års tid.

Samtliga dömda nekar till brott och har överklagat sina domar till Riksidrottsnämnden. Enligt Fifa kan påföljderna ändras om Riksidrottsförbundet kommer fram till ett annat beslut än det svenska fotbollförbundet.

Följ ämnen i artikeln