Friberg: ”Min situation påverkar inte laget”

GÖTEBORG. Häckenfansen vill först och främst att laget vinner.

Övriga fotbollsintresserade undrar varför Erik Friberg, 36, inte spelar.

– Surret som blivit påverkar oss inte. Jag skulle aldrig sprida dålig stämning, säger mittfältaren.

Följ ämnen i artikeln

Häcken får inte ofta de stora rubrikerna och uppmärksamheten.

Nu har de fått det efter att tidigare lagkaptenen och en av lagets största stjärnor Erik Friberg under de första fem omgångarna fått nöja sig med två inhopp, suttit fast på bänken i en match och varit helt utanför truppen vid två tillfällen.

Pratar ogärna

Efter Häckens avslutande träning inför söndagens möte med Varberg ville ogärna Friberg prata ytterligare om situationen som redan gett många rubriker men förstår att frågorna ställs.

– Jag har varit kapten och jag var inte med i truppen igen senast. Nu har det blivit en del artiklar när jag är bland…fiskpinnarna (skratt). Det är väl en viss mån av kärlek till mig. 

Discovery-experten Nordin Gerzic undrade nyligen om Fribergs placering längst ner i frysboxen och efter förra omgångens möte med Helsingborg ställde sig målvakten Peter Abrahamsson och anfallaren Alexander Jeremejeff i Göteborgs-Posten frågande till behandlingen av lagkamraten.

Erik Friberg har vunnit SM-guld (med Malmö FF 2013) och MLS med Seattle (2016), spelat i Serie A med Bologna och representerat Sverige i två A-landskamper men frågan är om han fått så här mycket uppmärksamhet tidigare.

– Det är väl positivt på något slags sätt. Folk är väl överraskade att det har gått fort till att inte vara med i truppen. Det är en tråkig sits. Det är inget sätt jag vill runda av karriären på. Men nu är det så här och jag kör på, säger han.

Inte längst in i frysen...

– Nu är jag med i truppen mot Varberg. Vi får se om det blir några minuter på planen. Jag gör så gott jag kan. Jag kanske inte är längst ner i frysboxen längre, fortsätter han med ett snett leende när han klivit av träningen efter avslutningsövningen där han smällde in ett mål, ribba in.

Påverkar uppmärksamheten laget på något sätt?

– Det gör det inte. Jag skulle aldrig sprida någon dålig stämning för att jag inte är med och spelar. Det händer inte. 

Får du många reaktioner från andra?

– Det är många som hör av sig och kollar läget när media skriver. Det är en del skämt och allvar. 

Hur är din form?

– Det var länge sedan jag spelade match. Men behöver en match i veckan för att vara uppe i tempot. Jag har inte spelat från start sedan borta mot Hammarby i cupen. Det är ett tag sedan (6 mars).

För att få någon typ av matcher i benen skulle Friberg kunna spela med Häckens U21-lag.

– Vi har inte diskuterat det än, säger Friberg.

”Tar ut bästa laget”

Häckens tränare Per Mathias Högmo förstår frågorna kring Erik Friberg men vill inte heller han ge sig in i några längre analyser och riskera ännu mer bränsle till andras diskussioner.

– Erik var otroligt viktig för oss förra säsongen, att vi klarade att komma tillbaka och tog tillräckligt med poäng. Nu har det blivit en väldigt hård konkurrens och det har gjort att speltiden blivit mindre.

Påverkar uppmärksamheten dig eller laget?

– Nej, snacket är en del av branschen. Erik är ett stort namn, en stor karriär. Han har levererat under många år i Sverige, men tiderna går vidare och det kommer nya säsonger. Det är en ny match mot Varberg och vi förbereder oss och tar ut laget som jag tror kan ge oss bäst resultat. Erik är med i den truppen. Mer än så finns inte att säga, säger Per Mathias Högmo. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.