KLART: Chippens nya jobb

President för storanläggning i Dubai: ”Ska locka lag med skandinaviska värderingar”

Foto: Foto: www.dsc.ae
FOTBOLL

DUBAI/GÖTEBORG. Nu är det helt klart: den tidigare landslagsstjärnan Christian Wilhelmsson, 36, blir president i företaget som driver en av Dubais största idrottsanläggningar.

– Vi vill ha hit svenska lag. Våra skandinaviska värderingar ska påverka hela verksamheten, säger Chippen.

Foto: TT
Christian Wilhelmsson.

Sportbladet avslöjade för ett par veckor sedan att den tidigare svenske landslagsstjärnan var på väg in i projektet. Nu är uppgifterna bekräftade och officiella.

Motsvarande vd-roll

Under onsdagen presenterades de nya huvudansvariga, norrmannen Jonny Tungen, som blir vd, och Christian Wilhelmsson, president, i det företag (The Royal Emirates Sports Academy) som tar över driften av Dubai Sports Village, en idrottsanläggning på över 90 000 kvadratmeter.

Wilhelmssons presidenttitel och roll kan jämställas med vd-uppdraget i ett svenskt bolag. 

– Det har varit en lång process som jag varit inblandad i under de senaste tio månaderna. Ursprungligen skulle jag engagera mig i en fotbollsakademi men vi har bollat idéer med varandra och då har intresset växt både från mig och de som anställt mig, säger Christian Wilhelmsson.

En del i den framtida verksamheten är försöka locka fler svenska och skandinaviska lag till kontroversiella Dubai och Förenade Arabemiraten.

MFF hoppade av Dubai

Malmö FF tränade på en av Sports Villages fem gräsplaner under sitt träningsläger 2016, men valde bort Dubai 2017 bland annat efter egna fansens protester mot att MFF gynnade ett land som så ofta kritiseras för behandlingen av miljontals gästarbetare.

– Vi trycker hårt på sunda värderingar ska finnas genom hela verksamheten, från anställda till ut till de aktiva. Vi vill även att våra samarbetspartners ska vara på samma nivå, säger Chippen och fortsätter:

– Det är väldigt vanligt att Dubai och Förenade Arabemiraten förväxlas med länder som Qatar, Saudiarabien eller Oman. Så illa är det inte här.

Foto: Foto: www.dsc.ae
FAKTA

Situationen för gästarbetare i Förenade Arabemiraten

Fackföreningar är förbjudna av regimen. Det är vidare förbjudet att strejka. Anställda som har deltagit i strejker har blivit avskedade. Omkring 90 procent av arbetskraften i landet består av migrantarbetare från framför allt Indien, Bangladesh, Pakistan, Nepal och Filippinerna.

Redan i början av 1970-talet införde Förenade Arabemiraten det så kallade Kafala-systemet. Det innebär att migrantarbetarnas tillstånd att stanna i landet är kopplat till den arbetsgivare som de arbetar för. Om migrantarbetarna säger upp sig från arbetet blir han eller hon tvungen att flytta tillbaka till urspungslandet. Systemet skapar en extrem press på migrantarbetarna. Även om villkoren är miserabla känner sig många migrantarbetare tvingade att fortsätta arbeta. Migrantarbetarna känner också ofta ett tryck från släktingar i ursprungslandet.

Källa: Union To Union, ideell förening med LO, TCO och Saco som medlemmar.

Är du redo för det här ansvaret?

– Ja, och dessutom är vi flera som delar ansvaret. Jag har kommit in i en annan fas i min karriär och lärt mig mycket under de senaste åren. 

Satsar på damidrott

Vad har du för idéer?

– Vi vill få ännu mer aktivitet på anläggningen, mer rörelse, mer happenings, fler spelande och tränande lag, fler ungdomar, turneringar, träningsläger för domare. Dessutom kommer vi satsa stenhårt på damidrotter som tennis, friidrott, rugby och framför allt fotboll.

– Vi vill starta en dialog med skandinaviska klubbar så fort som möjligt. De ska få använda de bästa faciliteterna till det bästa priset. Vi vill konkurrera med resorna de gör nu.Vi ska vara ett betydligt bättre alternativ, säger Christian Wilhelmsson.

FAKTA

Allsvenska lagens försäsongsplaner 2018:

Var åker ni på försäsongsläger kommande vinter? Om inte bestämt vad lutar det åt?

Sonny Karlsson, sportchef, Häcken

– Vi gick precis till Svenska Cupens gruppspel så vi får sätta vart vi ska åka inom några veckor. Vi skulle nog vilja åka till Sydafrika.

Jens Gustafsson, tränare, IFK Norrköping

– Inget beslutat och vet inte vad det lutar åt.

Bosse Andersson, sportchef, Djurgården

– Vi har inte bestämt något om det. Senast var vi i Portugal.

Stefan Andreasson, klubbchef, Elfsborg

– Det har vi inte bestämt, men skulle tro att det blir Spanien eller Portugal.

Daniel Kindberg, ordförande, Östersund

– Det är inte bestämt och lutar ingenstans. 32-delsfinalen i Europa League spelas i slutet på februari och Svenska Cupen startar i början på februari. Detta påverkar.

Magnus Sköldmark, sportchef, Örebro

– Vi har inte bestämt det än. Men vi är mycket nöjda med Portugal där vi deltagit i Atlantic Cup de senaste åren.

Urban Hagblom, sportchef, Gif Sundsvall

– Inte bestämt ännu men det lutar åt Spanien och Barcelona.

Jesper Jansson, sportchef, Hammarby

– Det lutar åt Los Angeles. Men vi väntar på svar från LA Galaxy.

Tony Karlsson, ordförande, Halmstad

– Inget är klart. 

Sammanställning: Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM