Uppgifterna stämmer – men vad betyder de?

Mycket talar för att det här är förklaringen

Foto: TT
FOTBOLL

Alexis Sanchez var på onsdagskvällen i Manchester för en läkarundersökning.

Sportbladets avslöjande kan tyckas märkligt men jag har ingen anledning att tvivla på att det är sant.

Men vad innebär egentligen allt det här?

Läxa 1A i källkritik under silly season: Är tidningen från samma land som spelaren eller klubben i fråga? Finns det annars någon som helst logisk förklaring till varför just den här tidningen har fått reda på just den här uppgiften?

Är svaret nej ska du vara extremt tveksam till uppgiften. Så ska du då tro på det när svenska Sportbladet avslöjar att Arsenals chilenare Alexis Sanchez läkarundersökts i Manchester? Nej... Eller?

Är Sanchez klar för City?

För ingen regel utan undantag. Allt talar för att de här uppgifterna stämmer. Jag litar på källan i fråga. Alexis Sanchez var på onsdagen i Manchester och läkarundersöktes på en större klinik.

Innebär det här per automatik att chilenaren under torsdagen kommer skriva på ett kontrakt med Manchester City? Nej, det vet vi faktiskt inte.

Sportbladets källa vet att anfallaren läkarundersöktes på onsdagen men av vem och i vilket syfte har vi inga uppgifter om. Här får vi lita på de brittiska medierna och med de som stöd finns det en logiskt förklaring att pussla ihop.

BBC, Storbritanniens motsvarighet till SVT med den skillnad att de faktiskt intresserar sig för fotboll, är det medie med kanske störst trovärdighet av alla brittiska när det kommer till fotbollsövergångar och de slog under onsdagen med säkerhet fast att Arsenal och Manchester City förhandlar om en övergång för Alexis Sanchez. De senaste uppgifterna är att Arsenal vill ha en spelare i utbyte samtidigt som City föredrar en rak pengatransaktion.

Ska spela VM-kval på torsdagen

När det här skrivs finns det fortfarande inga säkra uppgifter på om klubbarna kommit överens eller om förhandlingarna brakat samman. Troligt är att de kommer att diskutera ändå in på småtimmarna under torsdagen innan transferfönstret stänger vid midnatt natten mot fredag.

Det är därför inte heller helt ologiskt att klubbarna bestämde sig för att göra klart alla formaliteter som läkarundersökningen redan under onsdagskvällen för att på så sätt inte stöta på några onödiga hinder i arbetet fram mot deadline. Något som också talar för det är att Alexis Sanchez Chile spelar VM-kval sent på torsdagskvällen mot Paraguay.

Men flyger Chiles viktigaste spelare så långt dagen innan en viktig match? Märkligare saker har hänt, vi vet att klubbarna föredrar att ha undersökningarna på sina vanliga kliniker (du chansar ogärna med okända läkare eller utrustning vid en investering på en halv miljard kronor) och förbundskaptenen Juan Antonio Pizzi öppnade på onsdagens presskonferens för just en sådan resa även om han då förnekade att Alexis Sanchez hade bett om att få lämna.

Så var landar vi?

Det vi vet är att Alexis Sanchez läkarundersöktes i Manchester på onsdagskvällen. Min gissning är att han då också gjorde klart alla dokument han måste ha påskrivna för att kunna presenteras som Manchester Citys spelare – i det fall klubbarna faktiskt kommer överens – innan han sedan reste tillbaka till Chile. Något som stärks av BBC:s uppgifter på torsdagsmorgonen att det enda som saknas för att affären ska gå i hamn är Arsenal-ledningens underskrift.

Nu är det upp till Arsenal och Manchester City att försöka enas om övergångssumman.

ARTIKELN HANDLAR OM