Sist i gruppen efter ny nolla

Norge illa ute i fotbolls-VM

Publicerad 2023-07-25

180 minuter utan mål, behov av en seger, sist i gruppen och ilska i truppen.

Det stormar i Norge efter 0–0 mot Schweiz.

– Viss respekt trodde jag att jag hade förtjänat, säger Caroline Graham Hansen i Viaplay.

Chanser saknades inte men norskorna lyckades inte bräcka Gaëlle Thalmann i Schweiz-målet.

Efter 0–1-förlusten mot Nya Zeeland i premiären tvingas Norge nu konstatera att de två första VM-matcherna bara har gett en poäng i tabellen.

Petade stjärnan arg

Resultaten innebär att Norge ligger sist i grupp A inför avgörandet på söndag och stämningen i truppen verkar vara en bit ifrån toppen.

Barcelona-stjärnan Caroline Graham Hansen petades från start mot Schweiz och var inte nöjd efter matchen.

– Det är mycket jag vill säga, men man kanske måste bita sig i tungan. Jag känner att jag har blivit trampad på under ett års tid, säger hon i norska Viaplay enligt VG.

Caroline Graham Hansen.

Graham Hansen tog en paus från landslaget när den svenske förbundskaptenen Martin Sjögren fick sparken efter EM förra året.

Att hon fortfarande inte är nöjd blir tydligt när hon säger en del, trots att hon biter sig i tungan.

– Man pratar hela tiden om att man ska hålla ihop som lag och nation men jag känner att jag bara har sagt ja och det är inte så att man får något gratis här i livet. Men en viss respekt trodde jag att jag hade förtjänat, säger Graham Hansen.

Hon fortsätter vara kryptisk i sin kritik och nämner inte förbundskaptenen Hege Riise vid namn.

– Jantelagen är helt klart stark i Norge. Jag kommer inte gå in på vem, säger Graham Hansen.

Måste vinna nästa match

På söndag ställs Norge mot Filippinerna i en match som laget är piskat att vinna för att gå vidare. Men det är inte säkert att en uddamålsseger räcker.

Om Norge vinner mot Filippinerna samtidigt som Schweiz slår Nya Zeeland är Norge klart för åttondelsfinal som grupptvåa, men vid oavgjort eller seger för Nya Zeeland i parallellmatchen blir det en målskillnadsaffär som avgör om Norge lyckas ta sig upp på andraplatsen.

Norge har just nu sämst målskillnad i gruppen (se tabellen nedan) och för att vara helt säkra på avancemang krävs en seger med minst tre mål mot Filippinerna.

Ett tungt slag för Norge i kampen om avancemang är också att storstjärnan Ada Hegerberg tvingades lämna planen precis innan avspark mot Schweiz på grund av en känning i ljumsken.

Följ ämnen i artikeln