Fischers förvåning: ”Jag är ju inte svensk?”

Publicerad 2023-02-18

Han spelade bara en dryg halvtimme.

Ändå hann Viktor Fischer bli en publikfavorit i AIK – vilket förvånar honom.

– Jag är ju inte svensk, jag är inte från Stockholm. Det var överväldigande och mycket rörande för mig, säger han.

Resultatet var underkänt och insatsen medioker. AIK spelade upp sig under matchen, men inledde alltså uselt när bortalaget från superettan lyckades pressa sönder de svartgula och ta ledningen.

Men det fanns åtminstone ett riktigt stort utropstecken i AIK efter 1–1 mot Västerås i svenska cupen.

”Katastrofstart”

Jetmir Haliti uttryckte det många AIK:are tänkte efter poängtappet.

– Viktor Fischer är klass. Han har ett fantastiskt skott i ribban. Det är små marginaler. Får vi in 2–1 där hade folk pratat om en positiv start cupen, men i stället blir det en katastrofstart.

Fischer kom in med 35 minuter kvar att spela. Omedelbart visade dansken att takterna från åren i Ajax och FC Köpenhamn sitter i. Det var överstegsfinter, ständig spelbarhet, mjuk teknik, snabba fötter och en ännu snabbare hjärna. Och så det där volleyskottet Haliti nämner, när 28-åringen ur snäv vinkel rammade ribban.

– Det var ett okej inhopp. Det kändes ganska fint! Jag har inte spelat 35 minuter på väldigt lång tid. Men det är klart, jag kan inte bara prata om mig själv. Det är synd att vi som lag kan vinna matchen i dag, säger Fischer som tyckte att lagets prestation var rätt bra bortsett från den svaga starten.

Vad säger du om ribbträffen?

– Jo, det var ju superolyckligt. Jag såg bollen, trodde den skulle gå in och var på väg för att jubla. Men så blev det inte i dag, men det får bli nästa gång. Gå bollen in där så är det bara stora leenden från alla, men nu går den i ribban så det blir precis motsatta känslor. 1–1 är en skitstart i gruppen.

Viktor Fischer.

”Det var rörande”

Han var tacksam, och förvånad, över stödet från AIK:arna på läktarna. Matchen spelades på Tele2 Arena, inför 13 000 åskådare, och många gladdes förstås extra åt Fischers starka insats.

– Jag märkte av hur de jublade. Det var fantastiskt. Det gav mig massa energi. Och jag hade inte räknat med det. För jag är ju inte svensk, jag är inte från Stockholm. Men det är fett att de ser att jag kan ge något till klubben, så då kommer jag försöka göra det också. Men det var överväldigande och mycket rörande för mig, säger han och fortsätter:

– Verkligen fett, och coolt. Men det förpliktigar också. Jag måste visa att jag är bra nu också. Men att få det mottagandet var överväldigande. Jag är mycket, mycket glad över att supportarna var där för mig och hela laget. Och jag är säker på att de kommer vara där för oss hela säsongen.

”Helt galet – var ju inte ens på Friends!”

Han tyckte att stämningen var något i hästväg.

– Det var rent galet att få spela för supportrarna. Att så många människor dyker upp och bjuder på en galen energi trots att matchen inte ens spelades på Friends Arena.

Fischer säger att han hoppas kunna spela från start i nästa match, men att inhoppet tog på krafterna. Jimmy Durmaz, som också kom in i den andra halvleken, har dock goda nyheter till alla AIK:are.

– Fantastisk fotbollsspelare. Men för oss som kände till Fischer sedan tidigare är det ingen överraskning. Och det här är ingenting mot vad ni kommer få se längre fram. Han behöver fortsatt komma i bra matchform. Han har en bra fysisk form men det är skillnad på att springa utanför en fotbollsplan och utanför den i match. Låt Viktor bara växa. Det här är ingenting mot vad han kommer visa framöver. Vi som har spelat mot honom förr om åren, vi vet..

I gruppens andra match vann Varberg mot Östersund.