Allsvenskan i fotboll

Risk för medaljkaos när SM-guldet delas ut

Av: 

TT

FOTBOLL

Tre pokaler och totalt över 260 medaljer och andra plaketter.

Den dramatiska allsvenska guldstriden innebär en stor logistisk utmaning för Svenska fotbollförbundet.

– Det här är extremt, säger projektledaren Gert Nilsson.

2019 går till historien som ett av de jämnaste åren i herrarnas fotbollsallsvenska. Inför lördagens serieavslutning kan tre lag vinna SM-guld: Djurgården, Malmö FF och Hammarby.

I och med att samtliga matcher spelas samtidigt, och medaljer ska delas efter slutsignal, är det en hel del att tänka på för Gert Nilsson, projektledare i evenemangsgruppen på Svenska fotbollförbundet.

Malmö FF tog sitt senaste, det 20:e, SM-guld 2017. Här håller lagkapten Markus Rosenberg i pokalen. Arkivbild.

– Jag har väl hållit på med det här i tio, tolv års tid och jag tror inte att det, totalt sett, har varit så mycket som det är i år. Tidigare har det varit två lag (i guldstriden) och andra lag inblandade kring andraplatsen. Men inte tre lag, vad jag kan minnas, som kan ta SM-guldet i sista omgången, säger Gert Nilsson.

Många scenarier

På Östgötaporten i Norrköping, där serieledaren Djurgården ställs mot IFK Norrköping, kommer Lennart Johanssons pokal, fyra olika uppsättningar av medaljvalörer och andra plaketter att finnas.

Djurgården kan sluta etta (SM-guld), tvåa (stora silvret) eller trea (lilla silvret). Norrköping kan bli fyra (brons) eller femma.

TT: Då pratar vi runt 100 medaljer på plats?

– Precis. Det är ett gäng alltså. Så det är en liten sändning som skickas iväg, säger Nilsson.

Stor skillnad

Sedan måndagens avslutande matcher i den näst sista serieomgången har Gert Nilsson arbetat med de sista detaljerna i planeringen. Totalt ska tre Lennart Johanssons pokal (originalet och två repliker), över 260 medaljer och andra plaketter transporteras till fyra arenor i tre städer.

– Jag tror inte att det har varit upp emot 200 ens tidigare. Kanske runt 100, 150, någonting i den stilen. Och så ska det göras speakertexter på det här, och då ska du ta höjd för alla eventualiteter … Då blir det rätt många alternativ, säger han och tillägger:

– När det är sådant här virrvarr så är det lätt att det blir galet ute på arenorna också. Så det gäller att speaker och evenemangsansvariga håller tungan rätt i mun. Det räcker inte att jag gör rätt, alla i ledet måste ha full koll hela tiden. Det är också en utmaning.

Inget postas

Gert Nilsson levererar även underlag till hur personalen på arenorna i Norrköping, Örebro och Stockholm ska agera och vad som ska sägas under prisceremonierna.

Han brukar själv frakta originalpokalen och medaljerna till arenan där serieledaren spelar. Men inte i år, då han är med och arrangerar damlandslaget i futsals dubbellandskamp mot Ryssland fredag och lördag.

– Men det blir faktiskt inte så mycket som skickas via posten. Har jag riktigt flyt blir det ingenting, om det här någon som ska till Norrköping från Solna (förbundskansliet), säger Nilsson.

Läs expertens bästa tips inför Stryktipset lördag här.

Jättedrama inför sista omgången av allsvenskan.

Skriv av dig här.

Skriv inlägg

 • Bengaler tillför inget. Klackar som sjunger högt och tifon dock, där har vi något som lyfter medioker fotboll till skyarna. Om man känner att man behöver bengaler utöver det så tror man inte på sig själv. Upp med självförtroendet istället, skippa pyron!

  John

 • I förra matchen mellan Hammarby och Malmö FF så tändes inte en enda bengal eller pyroteknik grå någon Hammarbysupporter, däremot så brände MFF fansen en hel drös. Varför ska då ett lag vars supportrar sköter sig straffas inför en sista avgörande match som alla gärna vill se???

  Frank K

 • 4 dagar innan match? Med stöd i vilken forskning är detta ett kontruktivt sätt att arbeta mot bengaler?

  Martin

 • Linn.Vi har över 24 000 i snitt. Ett fåtal bränner. Varför ska folk som inte bränner bli straffade? Så gör vi ingen annanstans i samhället

  Stefan

 • Idiotiskt och elda på fotbollsmatcher? Ja ganska idiotiskt och tända ljus och brasor i sitt egna hem också. Ska Polisen storma in i våra hem och hindra vissa som bor där då också?

  Robin Karlsson
Publisert:

LÄS VIDARE

BANKS GULDKRÖNIKA: En pokal i handen, en himmel att kyssa

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Malmö FF

Hammarby IF

Djurgårdens IF

Fotboll