The Championship

Pontus Janssons överraskande val – Brentford: ”Vill stanna i England”

Brentford FC i The Championship blir Pontus Janssons nya klubbadress

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Pontus Jansson, 28, går från klassiska Leeds till Brentford.

Landslagsmittbacken förklarar sitt nya val av klubb.

– Jag vill stanna i England. I Brentford får jag en viktig roll i en klubb som gör en storsatsning, säger han till Sportbladet.

Den senaste veckan har den svenske landslagsförsvararen varit rubrikernas man i silly seasonsvängen ända sedan det stod klart att Leeds ville sälja den populäre mittbacken.

– Det är sådan här fotbollen är. Leeds behövde sälja för att få bättre balans i ekonomin på grund av Financial Fair Play-reglerna och då såg de att de kunde tjäna pengar på mig, säger Jansson när Sportbladet når honom.

Pontus Jansson när han skrev på kontraktet.

Betalar 65 miljoner kronor

Championship-tian Brentford betalar motsvarande 65 miljoner kronor till Leeds för Pontus Jansson.

Men det har funnits en uppsjö av klubbar på kontinenten som velat köpa 28-åringen. Enligt Sportbladets uppgifter har klubbar som Toulouse, Fenerbahce, Celta Vigo och Mainz varit seriöst intresserade av Pontus Janssons tjänster.

Varför väljer du att stanna i Championship?

– Jag sa till Martin (Dahlin, agenten) att jag ville vara vara kvar i England när det blev den här situationen. Det har kommit flera smickrande förslag från olika klubbar, men jag trivs där och har gjort mig ett bra namn i det här landet.

– Min ambition är att spela i Premier League, men jag vill inte heller sitta och vänta på att rätt klubb från Premier League eventuellt dyker upp senare i sommar och riskera att missa den här chansen.

– Jag kände tidigt att Brentford är rätt val för mig. Det är ett noga genomtänkt val.

Varför?

– Jag har pratat med folk i ledningen som gett ett mycket gott intryck. Klubben satsar rejält och vill till Premier League. De bygger en ny stadion och jag fick direkt en bra kontakt med tränaren Thomas Frank (från Danmark). Han ser en viktig roll för mig i laget, en ledare för de yngre spelarna, säger Pontus Jansson.

”Bielsa en av de bästa...”

Hur tänker du kring fortsatt spel i Championship med tanke på konkurrensen om mittbacksplatserna i landslaget?

– Att det är en väldigt bra liga. Det är intensiva matcher, många matcher, jag har spelat mycket och utvecklats som spelare. Jag väljer Brentford för att de ska bli ett topplag och ta steget till Premier League. Det försämrar inte mina chanser till spel i landslaget.

Uppbrottet från Leeds United har också inneburit många frågor kring relationen mellan den svenske stjärnbacken som spelade i 39 av 46 ligaomgångar senaste säsongen och mytomspunne tränaren Marcelo Bielsa.

– Jag har alltid gillat att ha en nära relation med min tränare. Som jag haft med Rolle Nilsson eller Rikard Norling till exempel. Det har inte varit lika lätt med Bielsa och där är språket en orsak

– Jag håller Bielsa högt, som en av de absolut bästa tränarna jag haft. Han är speciell, tror stenhårt på sina idéer och jag har lärt mig mycket med honom som tränare, säger Pontus Jansson.

Jansson var mycket uppskattad av fansen i Leeds.

”Alltid mycket rykten”

Kontraktet som Pontus Jansson skrivit på är på 3+1 år. Enligt Sportbladets uppgifter kommer svensken tjäna 30 000 pund i veckan och därmed få en årslön på strax över 18 miljoner kronor.

Pontus Jansson, som den senaste tiden tränat med sin tidigare klubb Malmö FF, ansluter till klubbens träningsläger i Österrike inom de närmaste dagarna.

Hur har de senaste veckorna varit?

– Jag är professionell och vet hur det funkar. Det är alltid mycket rykten och spekulationer. Jag har inte brytt mig så mycket om det faktiskt. Det är bara att köra på, säger Pontus Jansson.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Karlsson: Fulham är ett lag som är svårt att tycka illa om

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

The Championship

Pontus Jansson

Leeds United AFC