Sportbladet avslöjar: Fotbollsgalan 2020 ställs in

Publicerad 2020-03-20

I 25 år har svensk fotboll summerat året med en stor fest, den här gången vet ingen hur mycket som finns att summera.

Sportbladet kan avslöja att Fotbollsgalan 2020 kommer att ställas in.

Följ ämnen

Vem blir årets back? Årets genombrott? Vem får Diamantbollen och Guldbollen? Enligt etablerad tradition samlas gräddan av den svenska fotbollsfamiljen efter den allsvenska säsongen för att dela ut sina priser, lyssna till mer eller mindre taffliga tal och se vilka som klätt sig bäst på röda mattan.

Svallvågorna och osäkerheten i samband med Covid-19 har påverkat idrottsvärlden på både direkta och indirekta sätt. Ligor har pausats, europamästerskapen har skjutits upp, det svenska seriespelet har flyttat fram premiäromgången utan att någon med säkerhet kan slå fast när och om det blir något spel.

”Vi måste ta ansvar”

Nu faller ytterligare en dominobricka. I ljuset av oklarheterna har Svenska Fotbollförbundet fattat beslut om att ställa in årets fotbollsgala.

– Det är tråkigt, men naturligt. När allt är så osäkert måste vi ha framförhållning och ta ansvar, även för våra kostnader, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

Victor Nilsson Lindelöf den senaste att få ta emot Guldbollen.

Galan brukar hållas i Globen och direktsändas i TV4 under herrlandslagets samling i november. Nu drar förbundet i handbromsen långt i förväg.

– Vi får hitta en bra lösning när det gäller utdelningen av priserna. Exakt hur det ska se ut vet vi inte ännu, säger Sjöstrand.

”Det är en stor apparat”

Andreas Jansson, kommunikationschef på förbundet, menar att exakt datum för galan inte varit klarlagt, men att det inte varit något alternativ att vänta in pandemins utveckling.

– En gala är en ganska stor apparat, som kräver framförhållning.

Är det en kostnadspunkt med en gala, eller är det en intäkt?

– Det är en utgift, och vi måste ta ansvar för våra kostnader som läget är.

När det gäller Guldbollen, Aftonbladets och Svenska Fotbollförbundets pris till årets bäste spelare på herrsidan så kan den komma att delas ut under unika former. För första gången sedan priset instiftades efter andra världskrigets slut kommer en global hälsokris att ha ett stort inflytande på var, när och hur utmärkelsen delas ut.