Glädje för Elfsborg: landslagsstjärnan tillbaka

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Samuel Holmén.
Foto: Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samuel Holmén.

BORÅS. Här är ett glädjebesked för Elfsborg fyra dagar inför allsvenska premiären.

Tidigare landslagsstjärnan Samuel Holmén tränar för fullt igen.

– Han finns tillgänglig för Jimmy Thelin, säger lagläkaren Matilda Lundblad.

Lite i skymundan har tidigare givna topplaget Elfsborg bygg nytt under vintern och förstärkt med starke hemvändaren Johan Larsson, eftertraktade Jacob Ondrejka, finske EM-aktuelle mittbacken Leo Väisänen och målvakten Mathias Dyngeland.

Vid onsdagens träning på gräs på Ryavallen kom ytterligare ett positivt besked för tränaren Jimmy Thelin inför söndagens bortpremiär mot IFK Göteborg.

Storstjärnan och veteranen Samuel Holmén, 35, med 32 A-landskamper och en framgångsrik karriär Danmark och Turkiet innan återkomsten till Elfsborg 2017, gjorde sin första träning med laget på en månads tid.

Holmén skadade foten i samband med träning för en månad sedan.

– Vi har låtit det ta lite extra tid med Sampa för att fotledsstukningen verkligen skulle bli bra. Han har kört på bra inne på gymet och i går (läs tisdag) testade han löpning ordentligt utan några problem. Därför kunde han vara med på träningen i dag (onsdag), säger läkaren Matilda Lundblad.

Foto: Michael Wagner
Samuel Holmén i rosa väst på Elfsborgs träning under onsdagen.

”Tillgänglig för Thelin”

Sportbladet var på plats på träningen där Elfsborg delade upp truppen i två elvamannalag och där Holmén deltog i ena laget, dock i avvikande färgväst som markering för att slippa tuffare tacklingar.

Kan ha spela i premiären?

– Om han inte drabbas av något bakslag så finns han tillgänglig för Jimmy Thelin. Han ska komma i form fotbollsmässigt också men han hinner med några pass ytterligare.

Även läkningen för Sivert Heltne Nilsen går snarare bättre än förväntat. Norrmannen gjorde ett ingrepp i knät för en vecka sedan.

– Han fastnade i ett parti med torrt konstgräs och fick en traumaskada på menisken, men känner sig redan betydligt bättre. Nästa vecka tar jag stygnen och det handlar inte om många veckor innan han finns tillgänglig, säger Lundblad.

Förutom Heltne Nilsen är det även klart att Elfsborg kommer sakna Rami Kaib (fotfraktur) och nyförvärvet Alexander Bernhardsson (knä) i premiären.

– Rami kan vara tillbaka om någon månad drygt. Bernhardsson har börjat springa och det handlar inte om någon lång frånvaro, säger Lundblad.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.