17-åringens succé – gjorde första målet

Bergmann Jóhannesson sänkte Blåvitt

Av: Andreas Käck, Makoto Asahara, Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

NORRKÖPING/STOCKHOLM. Ísak Bergmann Jóhannesson, 17, har presenterat sig på allvar.

Supertalangen gjorde både mål och assist när Norrköping slog Blåvitt.

– Han är 17 år och spelar som han är 35, säger manager Jens Gustafsson.

Den unge islänningen beskrivs som ”allsvenskans största talang” och har fått rejält med speltid av tränaren Jens Gustafsson under inledningen av serien.

Med rätta.

I måndagens stormöte mot IFK Göteborg tackade han för det fortsatta förtroendet genom att bli stor matchhjälte.

I den 26:e minuten gjorde han sitt första allsvenska mål. Han fick en fin passning av Sead Haksabanovic, tog med sig bollen i farten – och bombade upp den i nättaket.

– En bra känsla. Man har alltid en bra känsla när man hjälper laget, säger Bergmann Jóhannesson till Sportbladet.

Ísak Bergmann Jóhannesson satte 1–0-målet mot IFK Göteborg.
Foto: BILDBYRÅN
Ísak Bergmann Jóhannesson satte 1–0-målet mot IFK Göteborg.

Hyllas av Thern

I den 72:a minuten kvitterade Patrik Karlsson Lagemyr till 1-1, men bara tre minuter senare återtog ”Peking” ledningen via Lars Krogh Gerson. Assisten? Den stod Ísak Bergmann Jóhannesson för.

– Lasse var på rätt plats. Kul för honom att göra mål. Vi har tränat ganska mycket på att söka den ytan. Så jag visste att någon skulle vara där, säger islänningen.

Efteråt hyllas 17-åringen stort av lagkamraten Simon Thern.

– Isak är en mycket seriöst och hårt arbetande spelare. Både i gymmet och allt som krävs i förberedelser utanför. Nu har han fått en jättefin start. Kul att han får göra ett mål och ett fint sådant. Isak är här för att han ska spela. Hoppas verkligen han kan fortsätta och bli ännu bättre, säger Thern och fortsätter:

– Han är ju från samma ställe (isländska Akranes) som Arnor (Sigurdsson, som såldes till CSKA Moskva 2018). Och det var inte så många år sedan jag satt och sa att han hade egenskaper för att nå högre än allsvenskan. Och så är det med Isak också.

– Han är 17 år och spelar som han är 35. Det är väl hans största talang. Hans mognad, hans fokus på processen att bli så pass bra. Den största utmaningen är att hålla honom borta från träning på lediga dagar, säger manager Jens Gustafsson.

Rekordbra start

På tilläggstid slog 20-årige Pontus Almqvist till med sitt första allsvenska mål och fastställde slutresultatet 3–1, assisterad av Sead Haksabanovic.

Segern gör att Norrköping står på 16 poäng efter de sex första matcherna, vilket är tangerat rekord för storklubben. Bara på 50-talet har man haft lika många poäng efter sex omgångar – säsongen 1951/52 och 1952/53.

Årets start är dessutom den allra bästa om man även räknar med målskillnad (17–6).

– Det klart det är roligt att vi fått en bra start. Det har vi jobbat hårt för och det känns som det kunde varit ännu lite bättre. Så klart en extra klapp på axeln. Och det här är absolut inte färdigt än, säger Simon Thern.

Isak Bergmann Johannesson:

– Vi fokuserar inte på det. Vi fokuserar mest på Malmö borta. Vi ska ta tre poäng där.

Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE