Nye U21-stjärnan om Netflixsuccén: ”Kameror överallt...”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Benjamin Mbunga Kimpioka
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Benjamin Mbunga Kimpioka

FOTBOLL

Vilken är kortaste vägen till berömmelse för Benjamin Mbunga Kimpioka, 19?

Via tv-kultserien Sunderland ’Til I die eller fotbollsframgång?

– Jag ska se till att folk får veta vem jag är på planen, säger U21-landslagsmannen.

Dags för nytt EM-kval för det svenska U21-landslaget och som vanligt är det i flera delar en ny generation spelare som ska lotsas in hos förbundskaptenen Roland Nilsson med sikte på slutspelet i Slovenien och Ungern 2021.

Under tisdagskvällen inleds EM-kvalet för U21-landslaget hemma mot Irland i Kalmar.

Doldisar i U21-landslaget

Störste stjärnan, Alexander Isak, spelar i A-landslaget men spelare som Dejan Kulusevski, Parma, Mattias Svanberg, Bologna och Benjamin Nygren, Genk, är redan välkända hos de fotbollsintresserade.

Svårare är det nog med namn som Jens Cajuste, Midtjylland, och Benjamin Mbunga Kimpioka, Sunderland.

– Jag valde ju att flytta tidigt till Sunderland och sedan har det ju inte gått så bra för klubben, men jag är nöjd med min utveckling. Jag har vuxit in i livet som utlandsproffs och utvecklats som spelare, säger Benjamin Mbunga Kimpioka, som har Knivsta IK som moderklubb men kom till England som 16-åring efter fyra år i Sirius.

– När jag kom till Sunderland var Sebastian Larsson, Joel Asoro och Oscar Krusnell i klubben. Det var skönt att ha svenskar där i början. Nu är ingen av dem kvar.

En orsak till svenskflykten är Sunderlands fall genom seriesystemet. Klubben ramlade ur Premier League våren 2017 och sedan ur Championship säsongen efter, allt efter två raka jumboplatser.

I våras slutade The Black Cats femma i League One men lyckades inte ta klivet upp via kvalspel.

– Läget har stabiliserats. Sunderland är en stor klubb som ska vara i Premier League. Jag tror starkt på att klubben kommer börja klättra, säger Mbunga Kimpioka.

Genombrott under fjolåret

Den svenske anfallaren/yttermittfältaren fick sitt genombrott via två cupmål i EFL Trophy och fyra inhopp i ligaspelet under fjolårssäsongen.

Utvecklingen gav Mbunga Kimpioka, vars föräldrar är från Angola och Kongo, en given plats i det svenska U19-landslaget och sedan i somras i U21.

I hans sju senaste landskamper har han svarat för fem mål – och två röda kort.

– Båda var hemska upplevelser för mig. Båda gångerna har jag åkt ut efter en andra varning. Första röda var efter att bollen träffat handen på mig efter ett inlägg. Det var riktigt klantigt av mig.

– Det andra röda fick jag när domaren trodde att jag hade skallat en spelare, men det syns tydligt att han springer in i min axel, säger 19-åringen. Även om det var en träningsmatch med U21-landslaget så var det skönt att höra att vi gjorde ett segermål när jag satt i omklädningsrummet.

Nu återstår att se om han kommer göra sig ett ännu mer känt namn på planen – eller via Netflix.

Säsongen 2017/18 trodde TV-producenterna att Sunderland skulle börja klättringen tillbaka till Premier League och följde klubben, spelare, ledare och fansen i vardagen, dag för dag.

”Folk förstår”

Det blev en fiaskosäsong, kaos och sistaplats i Championship – men bra TV. Sunderland ’Til I die har rosats av kritikerna.

– Jag har kollat serien. Jag tycker den är bra, folk förstår hur det har varit i klubben och hur fansen har det.

Säsong två av Sunderland ’Til I die uppges släppas senare i höst och den skildrar då fjolårssäsongen.

Är du med i serien då?

– Jag vet inte. Vi vet inte hur den är klippt, men eftersom jag tog mig in i laget, gjorde några mål och matcher så finns det nog chans för det, säger Mbunga Kimpioka.

Hur har du upplevt att bli inspelad?

– Man vande sig vid att det ofta gick runt två, tre kameramän lite överallt och filmade. Man fick tänka sig lite för vad man sa och gjorde... Vi hade små kameror på väggarna, ibland kändes det som de var överallt – utanför omklädningsrummet, gymmet, restaurangen…

Den tidigare Sunderlandkaptenen John O’Shea var inte glad åt TV-serien och sa i en BBC-intervju innan Netflixsuccén var ett faktum att 99 procent av spelarna ogillade att ständigt vara omgivna av kameror.

Vill bli känd på planen

Mbunga Kimpioka tror att det har svängt i Sunderland.

– Resultatet i TV-serien blev bra och nu och under förra säsongen var det inte en lika negativ aura runt klubben, säger han.

Var blir du ett känt namn för fotbollsintresserade svenskar, via TV-serien eller som fotbollsspelaren?

– (Skratt) Det är inte tillräckligt många som vet vem jag är än. Jag ska se till att det händer på planen, att de får reda på vem jag är där.

Men vem är Benjamin i U21-landslaget – du eller Benjamin Nygren?

– Vi har skön stämning och bra lagsammanhållning, men det blir en del missförstånd. De flesta kallar mig för ”Benji” och då kör vi ”CL” för Benjamin eftersom hans klubb Genk ska spela i Champions League…

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.