Allsvenskan i fotboll

AVSLÖJAR: Domarna anmäler Vladimir Rodic

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Vladimir Rodic, 25, fick bara ett gult kort för sitt utfall mot den assisterande domaren.

Nu vill Svenska Fotbollförbundets domarchef Stefan Johannesson få saken prövad. Domarteamet anmäler Hammarbyspelaren till Disciplinnämnden, kan Sportbladet avslöja.

– Beteendet är oacceptabelt. Kan han inte fällas i efterhand tycker jag vi ska se över reglerna, säger Johannesson.

Händelserna efter att Hammarbys Nikola Djurdjic styrt in bollen i mål på tilläggstid mot Kalmar FF på Tele2 Arena i söndags har fått stor uppmärksamhet.

Den assisterande domaren, Daniel Gustavsson, dömde – korrekt – bort målet för offside.

Då kastades det in föremål i riktning mot Gustavsson och åskådare tog sig in på innerplan.

Rodic hetsade i 20-tal meter

Samtidigt visades målsituationen i repris på Tele2:s storbildsskärm och trissade upp den hätska stämningen ytterligare.

Hammarbyavbytaren Vladimir Rodic stod först och skrek mot den assisterande domaren en bit bort.

Sedan fortsatte Rodic med att hetsa vidare, tätt bredvid den assisterande domaren ett 20-tal meter utmed sidlinjen, gestikulerande och skrikande.

När huvuddomaren Mohammed Al-Hakim upptäckte situationen delade han ut en varning till Rodic.

Något som många i efterhand ansett vara ett alldeles för lindrigt straff.

SvFF:s riksombudsmän kan anmäla händelser för bestraffning till Disciplinnämnden. Riksombudsmannen Henrik Engvall sa dock under måndagseftermiddagen till Sportbladet:

– Mitt uppdrag i sådana här situationer är att titta närmare på vad som hänt om domarteamet inte har uppmärksammat det under matchen, säger riksombudet Henrik Engvall till Sportbladet.

Därmed anser riksombudsmännen att de inte kan agera.

Vill pröva regelverket

I SvFF:s tävlingsbestämmelser 7 kapitlet, 6 paragrafen, finns det utrymme för att ändra och lindra ett domarbeslut ”som är uppenbart felaktigt, som varning eller utvisning”.

Med hänvisning till den regeln lyckades nyligen Häcken få en felaktig varning och matchavstängning mot stjärnan Paulinho hävd.

När Sportbladet under måndagskvällen ställde frågor till SvFF:s domarchef Stefan Johannesson om samma regel kan användas för att ändra Mohammed Al-Hakims varning av Rodic till ett rött kort, så sa Johannesson:

– Det här är något som jag har diskuterat ingående under dagen med domarteamet från matchen. Jag vill att vi ska försöka få det prövat.

– Det var en så pressad situation med allt som hände på planen och vid sidan om på Tele2 så att bara för att Mohammed Al-Hakim gjorde en bedömning så behöver den inte ha varit korrekt, säger Johannesson.

– Jag tror väldigt många håller med om att Rodics beteende inte är acceptabelt.

– Därför har jag kommit överens med Al-Hakim att han ska anmäla den händelsen också, säger Johannesson.

”Kan bli en felbedömning”

Hammarby-Kalmar FF:s huvuddomare bekräftar uppgiften:

– I min anmälan till Disciplinnämnden kommer jag ta med allt som skapade den här situationen: att målet visades i repris, att det kastades in föremål, att åskådare kom in och Rodics agerande mot min assisterande.

Var det fel av dig att bara ge honom en varning?

– Varken jag eller övriga i domarteamet kan uppfatta allting i en sådan situation. Vid TV:n har man repriser, flera olika vinklar. Jag hade fullt upp med att ta hand om Nikola Djurdjic och 21 andra spelare, min assisterande tog skydd från att få saker kastade på sig. Det var kaotiskt. Då kan det bli en felbedömning, säger Al-Hakim.

– Den hotfulla miljön påverkar ju även oss som människor och kan bidra till att vi bara landade i en varning.

Stefan Johannesson tycker att ärendet är viktigt principiellt.

– Jag vet inte om det är möjligt fotbollsjuridiskt att ändra varningen åt det hållet, så att bestraffningen skärps. Går det inte så tycker jag att vi borde se över reglerna.

I efterhand, vad hade varit rätt bestraffning av Vladimir Rodic?

– Det får Disciplinnämnden avgöra nu när vi faktiskt vill få det prövat med en anmälan. Får man rött kort så är det per automatik en matchs avstängning men nämnden kan även bestämma om flera matchers avstängning, säger Johannesson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Rankning: Här är allsvenskans 12 största profiler

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Stefan Johannesson

Vladimir Rodic

Nikola Djurdjic

Hammarby IF Fotboll