Barry historisk mot Arsenal ikväll

Foto: Nick Potts / TT
FOTBOLL

Gareth Barry, 36, gjorde sin första Premier League-match den 2 maj 1998.

Ikväll – borta mot Arsenal – gör han match nummer 633.

Därmed slår han Ryan Giggs tidigare rekord.

Sett till spelade minuter är han redan störst. Gareth Barry har spelat 52 871 minuter i Premier League – 1 572 mer än tvåan på listan, David James.

Men när domaren blåser igång matchen på Emirates Stadium ikväll blir han meste spelare i PL – även sett till antal matcher.

Match 633 innebär att han ensam tar över rekordet som han just nu delar med Manchester United-legendaren Ryan Giggs.

– Fotboll är ett lagspel. Min familj kommer att vara på matchen men jag kommer inte att visa några leenden såvida vi inte når ett positivt resultat. Hur tokigt det än kan låta efter alla dessa år är mitt fokus på att vinna matchen, säger Barry till West Broms hemsida.

Vann ligan med Manchester City

Barry var tidigare främst förknippad med Aston Villa, dit han kom från Brighton som tonåring. I Villa tillbringade han 12 säsonger, men det var först efter en kritiserad flytt till satsande Manchester City som de stora titlarna kom.

Med City vann Gareth Barry såväl FA-cupen som ligan 2011–2012. De senaste säsongerna har Barry spelat för Everton – innan han i somras gick till West Bromwich.

I sin blott femte ligamatch för nya klubben gör han nu alltså sin 633:e totalt.

– Det är först när du lagt skorna på hyllan och ser tillbaka som du inser vilken stor siffra det är, har Barry tidigare sagt till Birmingham Mail angående rekordet.

Matchen mellan Arsenal och West Bromwich startar klockan 21.00 svensk tid. Barry har dagen till ära utnämnts till lagkapten.

ARTIKELN HANDLAR OM