”Var AIK sportsliga? Nu fick de igen!”

Bajen tyckte att AIK uppträdde osportsligt efter förra derbyt.

Nu fick Hammarby revansch.

– Vi har haft deras firande i våra bakhuvud. Vi ville verkligen ge igen! säger Abbe Khalili.

AIK avfärdade Hammarby enkelt i förra höstderbyt. När Mikael Lustig rakade in Sebastian Larssons frisparksretur till 3–0 firade de svartgula vilt framför Bajens bänk. Det var scener som etsade sig fast i hammarbyarnas medvetande.

Under och efter 3–2-segern i cupen märktes det att hemmaspelarna ville ge tillbaka. Astrit Selmani och Abbe Khalili skrek rejält under slutskedet av matchen och när slutsignalen kom så samlades hela truppen för ett karnevaliskt firande på mittplan.

– Det här var skitskönt. Vi levererade inte mot AIK förra året. Så det här betydde så mycket. Jag måste säga att det här var första gången som man kände att det var riktiga känslor på planen trots att publiken saknades. Det har man saknat, säger Abbe Khalili.

”På Friends firade de allt!”

Mittfältaren använde senaste derbytorsken – och AIK:s firande – som tändvätska.

– På Friends firade de allt hela tiden. Varje moment och varje mål. Och framför vår bänk. Vi hade det i bakhuvudet nu. Vi ville verkligen fira, och det gjorde vi, säger han och fortsätter:

– Det var så jobbigt förra gången. Vi ville ge igen! Hela laget visade hur bra vi är med och utan bollen i dag. Vi sa innan matchen att det i dag handlar det inte om kvalitet, utan om vilka som vill vinna och kämpa mest.

Jeppe Andersen kände också revanschkänslor.

– Förra derbyt vann de med 3–0 och... ja, fan vet hur sportsliga de var då? De fick igen det i dag!

– Det är bland det bästa som finns att slå AIK och Djurgården. Det är så skönt att vi slår AIK trots att det räckte med kryss. Det blev en sådan glädjeexplosion efteråt, särskilt när vi vinner med en man mindre.

”Det var perfekt”

Gladast av alla?

Vladimir Rodic. Inhopparen slog in 2–1-målet med sin allra första bolltouch, en skruvad yttersida i bortre krysset. Efteråt kallades han för ”Quaresma” – efter portugisen som är känd för sina utsökta utsidor – av Astrit Selmani och Khalili.

– Jag kom in och gjorde min grej. Det blev perfekt! Jag trodde inte den skulle gå in men skruven satt där. Det var en härlig match, ett derby som var kul att titta på även från bänken. Vi förtjänade segern i dag och visade verkligen karaktär med en man mindre.

Han hade dock förståelse för AIK:s firande förra derbyt tog det personligen inte som tändvätska.

– Jag vill inte elda på för mycket. Jag förstod AIK förra gången. Jag menar, jag firade ju framför deras fans när jag gjorde mål innan det. Sådana är derbyn.

Stefan Billborn:

 Jag är stolt över killarnas insats, jag tror att vi kommer att gå stärkta ur det här.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.