”Det är en världsklasspelare”

GÖTEBORG: Först in på planen, och sen först ut.

Marek Hamsik avbröt sin första träning med IFK Göteborg efter en dryg timme. Men hann imponera.

– Jag är inte i toppform och kommer att behöva lite tid. Jag hoppas att vara okej efter två veckors hård träning, säger han.

Hajpen kring IFK Göteborg fortsätta att stiga. Inför Marek Hamsiks första träning med sin nya klubb krävdes, med största sannolikhet för första gången i allsvenskans historia, att media skickade in ackrediteringsansökningar för att få närvara på Valhalla IP.

Till slut blev det ett drygt tiotal mediarepresentanter från tidningar, radio och sajter på plats. Plus ytterligare ett 20-tal nyfikna supportrar som stod utanför ena hörnet och följde träningen.

Och vad fick de se?

– Man ser vilka otroliga kvaliteter han har, exakt det vi behöver, säger Pontus Wernbloom.

Marek Hamsik under första träningen.
Marek Hamsik under första träningen.

”Kan mycket bättre”

Hamsik var först av alla in på planen, frånsett målvaktsduon Giannis Anestis och Tom Amos. Han värmde upp tillsammans med ett annat nyförvärv, islänningen Kolbeinn Sigthorsson. Och gick sen direkt in i spelövningarna. Ett snyggt mål, inskruvat i bortre hörnet, fick åskådarna utanför arenan att applådera. 

– Det var inte helt illa. Men jag kan så klart göra mycket bättre ifrån mig än så här, säger slovaken efter sin första träning. 

Efter en dryg timme gick han dock fram till Roland Nilsson och bad om att få avsluta sin del av träningen. Han har inte spelat match sedan i november i fjol och har en bit kvar till både match- och toppform.

– Jag har kört individuellt sen dess, plus tränat med ett division 2-lag i Slovakien. Men ge mig ett par veckor med hård träning, sen ska det vara bra. Då ska jag vara redo till premiären.

Marek Hamsik.
Marek Hamsik.

”Fansen kommer ihåg mig”

Första tiden i Göteborg har varit omtumlande. Från mottagandet på Landvetter flygplats i söndags kväll då hundratals supportrar mötte upp, följt av ytterligare en välkomsthälsning i form av supportrar med bengaler efter presskonferensen i går. 

– Det har varit väldigt trevligt, fansen kommer ihåg mig. De påminner mig om supportrarna i Napoli, väldigt passionerade. Jag älskar såna fans.

Känner du av deras förväntningar?

– Självklart, men det är normalt, haha. Samtidigt är jag bara en spelare, vi tillhör ett lag. Det funkar inte att en spelare ska göra allt, utan vi är elva spelare på planen som ska fajtas för den här klubben.

Målsättningen för hans egen del?

– Sjävklart vill vi göra väldigt mycket bättre ifrån oss än i fjol. Vårt mål nu är att vara redo för premiären och starta säsongen väldigt bra. Sen får vi se.

Hamsik efter träningen.
Hamsik efter träningen.

Har stora förvntningar

Pontus Wernbloom upplevde själv samma typ av hype i fjol när han kom hem till klubben. Men fick också känna på pressen när resultaten gick i rakt motsatt riktning mot förväntningarna. Nu har IFK Göteborg värvat rejält i vinter, med framför allt Hamsik och Simon Thern som namnkunniga nyförvärv, och där Marcus Berg och Oscar Wendt väntas ansluta efter EM-slutspelet.

– Det ser bra ut, det är ju inga fel att vi blir bättre som lag. Om vi får in bättre spelare så är det stora chanser att vi blir bättre som lag också. Vi vill ju ta tillbaka Blåvitt där de ska vara, och det är inte där vi var i fjol. 

Han har stora förväntningar på sin nye lagkompis.

– Ja, han kan göra stor skillnad om han får vara hel och frisk. Det är en världsklasspelare, så han borde kunna göra stor skillnad för oss. Sen får vi inte förlita oss helt på honom, utan det gäller att vi andra spelar på en hög nivå också för att vi ska få ut det bästa av honom. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.