Mejla

Robert Laul

Laul: Sämsta allsvenskan på hundra år äntligen slut

FOTBOLL

Ett drama in i det sista, men bara i botten och kring ett Europakvalstreck som får allt mindre betydelse.

Därmed är allsvenskan 2020 äntligen över.

Sämsta säsongen på nästan hundra år.

Nu kan det bara bli bättre.

Går det att avgöra om en fotbollssäsong varit bättre eller sämre än någon annan över tid?

Är det ens möjligt att jämföra den allsvenska premiärsäsongen 1924/25 – som Gais vann före Blåvitt och Öis – med till exempel 2001 då Hammarby vann före Djurgården och AIK?

Är det verkligen trovärdigt att utropa 2019 – då storklubbarna Djurgården, Malmö, och Hammarby slogs till sista sparken om guldet – som ett bättre allsvenskt år än 2010, då ”topp sex” bestod av Malmö, Helsingborg, Örebro, Elfsborg, Trelleborg och Mjällby i den ordningen?

Ja, coronasäsongen 2020 går det faktiskt att slå fast detta med kraft: det är det sämsta året någonsin.

Med undantag av matchen Falkenberg-Djurgården (där 267 personer fick titta på) har allsvenskan avgjorts helt utan publik. Ett nödvändigt ont när världen plågas av en global pandemi, men lik förbannat med stora konsekvenser för ekonomi och prestation.

Från tävling till träning

Tydligast av allt: hur spelet på planen gått från tävling på yttersta (svenska) nivå till 30 omgångar träningsmatcher. Resultaten har svängt fram och tillbaka, endast Malmö FF – med sin överlägsna trupp – höll en genomgående hög lägstanivå. Att Sveriges rikaste klubb inte hade vunnit serien på två år räckte som drivkraft när publiken saknades.

Träningsmatcher har det gemensamt att de kan sluta lite hur fan som helst. Graden av tillfälligheter blir mer avgörande när spelare inte pressas att leverera på topp. Se bara på IFK Norrköping-Helsingborg där det stod 3–4 efter första halvlek vilket blev slutresultatet.

Det är inte seriöst, det är bandy, framför allt från ”Pekings” sida som rasade från chans på ”topp tre” till sexa på en omgång. Träningsmatchkaraktären är också en delförklaring till att nykomlingen Varbergs Bois tog nästan 40 poäng.

Vissa menar att fotboll utan publik är en mer rättvis värdemätare, men det perspektivet är skevt. Publik är en del av världens största idrott, och ju större mängder en förening lyckas locka, desto större påverkan på spelet. Fotboll är tack och lov inte någon tennisturnering där åskådarna inte får prata bara för att någon råkar serva samtidigt.

”Spring eller byt”

Frånvaron av publik uttrycktes kanske allra tydligast av Hammarbys mittback David Fällman. Under en match mot Örebro vrålade han förtvivlat till en fuskande lagkamrat:

– Spring eller byt!

När fansen inte fanns där som kravställare fyllde Fällman i med årets citat.

Och apropå citat: en kandidat till århundradets citat i allsvenskan levererade Östersunds FK:s nytillträdde mentale tränare Rubén Sanchez när jag frågade vilka han trodde skulle vinna matchen mellan ÖFK och AIK? Varpå Sanchez på fullt allvar svarade:

– Det beror på vem som representerar livet bäst i det ögonblicket av evolutionen.

AIK vann med 2–1 och Östersund avslutade allsvenskan med sex raka förluster och 2–20 i målskillnad efter att ha säkrat kontraktet i omgång 24.

Årets besvikelse

Gnaget är en annan av årets besvikelser, tillsammans med övriga Stockholmslag och IFK Göteborg. Publiken måste naturligtvis in i storstadsanalysen, men kan Malmö leverera utan publik borde Hammarby också kunna det. Nästa år finns inget att skylla på, Bajen – ta in Lasse Lagerbäck eller prestera. Spring eller byt.

Hur nästa år nu blir?

Europaspelet görs om och det är i dagsläget bara MFF som har chans på en stor ekonomisk jackpott via Champions- eller Europa League-gruppspel. IF Elfsborg och BK Häcken får nöja sig med Europa Conference League som på sin höjd väntas ge flygbiljetten tillbaka i form av ersättning.

Allt är inte elände och mörker. Fördelen med att allsvenskan 2020 äntligen tar slut är att nu kan det bara bli bättre. Storstadsklubbarna vill starta serien i maj 2021, spela ett antal uppvärmningsomgångar, gå till EM-uppehåll och sedan gasa på för fullt i juli. Detta för att öka möjligheterna att ta in så mycket publik som möjligt när vaccineringsläget tillåter.

Bra förslag

Däremot hoppas jag – för fotbollens trovärdighets skull – att vi slipper makthavare som uttalar sig mot bättre vetande likt Sef-generalen Mats ”men-Ullared-då!?” Enquist. I en tv-intervju i slutet av september beskrev Enquist det som en ”KATASTROF” att allsvenskan inte fick fylla upp läktarna under hösten (ett uttalande han senare valde att försvara).

Årets sista omgång blev ett litet drama. Det hände mycket överallt förutom där det kunde förändra något: på Guldfågeln arena. Men efter 93 minuters dålig reklam för allsvensk fotboll blev 0–0 ett bra resultat för båda lagen, BK Häcken till Europa och Kalmar FF kvalar för andra året i rad.

Helsingborgs IF och Falkenbergs FF ersätts av Halmstads BK och Degerfors IF och för allsvenskan som serie gör det ingen större skillnad. Det är klart att HIF har några guld fler och brukar ha ett något högre publiksnitt än HBK, men klubbarna har gjort ungefär lika många allsvenska säsonger genom åren och befinner sig i dag på liknande nivå.

Två gräslag kommer upp, två gräslag åker ur, sedan får vi hur kvalet mellan gräslagen Kalmar FF och Jönköping Södra slutar i veckan. Därmed bibehålls balansen 8–8 gräs- vs plastlag säsongen 2021.

Av: 

Robert Laul

Publisert:

LÄS VIDARE

Årets lag i allsvenskan 2020

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll 2020

Allsvenskan i fotboll

Fotboll

Kalmar FF