Bank: Isak kan explodera i EM

GÖTEBORG. På väg till Andalusien, på resa mot allvaret, och på tio platser är jag övertygad om vilket som är Janne Anderssons bästa alternativ mot Spanien.

Den elfte?

Där borde han välja sitt näst bästa.

Det största felet på svenska språket är väl att det inte är tyska. Inför landslagets sista träning på svensk mark passade jag på att läsa ikapp vad de tyska medierna skrivit om dem, och fastnade i ett inslag för programmet Sportschau.

Det handlade om Emil Forsberg, de hade träffat pappa Leif och pratat med lokala journalister i Leipzig för att porträttera Mini-Foppa. Rubriken löd ”Forsberg – vom ängstlichen Kind zum Anführer der Schweden”. ”Från räddhågset barn till Sveriges anförare”. Som liten vågade han inte ens bada, nu vågar han ta emot bollen med tre mördarbackar i ryggen och knixtrixa sig fram som om det vore den naturligaste sak i världen.

Det är hit hans resa tagit honom.

Det här är tredje mästerskapet jag följt honom på nära håll, tredje gången man kunnat se alla de här kvalitéerna, men första gången som man liksom ser det som självklart att de inte ska försvinna när allvaret börjar. Han kan ha en usel halvtimme mot Spanien på måndag, en svag timme, men det finns inte längre något som säger att han skulle börja gömma sig, bli frustrerad, bytas ut.

Det finns inga tvivel

Ute på Hisingen ser jag hur han driver upp tempot i en passningsövning, skjuta tremeterspassningar, peppa unga spelare, ta ett snack med Janne Andersson under en spelövning. Han är ingen född ledare, han har sett till att bli en. Det är roligt att se när han kör 40-meterssprintar mot Alexander Isak (Mini-Foppa leder efter tjugo meter, Isak glider ifrån sista tjugo), det är högintressant att se när han slår sig ner med Isak för att prata med pressen en timme senare.

Pusslet har lagt sig själv de senaste dagarna. Marcus Danielson har paxat platsen bredvid Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson är tillbaka. Jag är övertygad om att Sebastian Larsson kommer att prioriteras in mot Spanien, att Albin Ekdal (om han är frisk och hel) och Kristoffer Olsson kommer att få starta centralt, och både tror och tycker att Marcus Berg är fullkomligt given som spets givet uppgiften som väntar på Cartuja.

Om någon undrat hur Sverige tänker lösa den så finns det liksom inga tvivel.

När de tränade i går, i den taktiska helplansövning landslaget genomförde, så låg allt fokus på snabba omställningar, med få passningar på väg fram. Inspel centralt, och så en explosion: Tillbakaspel, ut på en kant, inlägg, avslut.

Spaniens defensiva metod bygger på det där som tysken så träffande kallar Gegenpressing, att kasta sig in i hög press direkt efter bollförlust. Emil Forsbergs Leipzig har alltid varit bra på det, han vet hur motdraget ser ut.

– Man ska försöka spela ur pressen, en-två korta passningar, och sen vända. Då finns det stora ytor. Kort-kort-lång.

Fotbollsteori med morse-alfabetet: U. Kort-kort-lång.

Är Sveriges viktigaste spelare

Återstår gör laguttagningspraktik. Vem skulle passa bäst bredvid Marcus Berg mot just Spanien? Kanske Robin Quaison, hans intensiva fotbollsarbete, konstanta erbjudande av alternativ, intensiva löpande, målfarlighet. Jo, jag tror det.

Men jag menar ju också att Alexander Isak är den kanske viktigaste spelare Sverige har 2021.

Han är 21 år, han exploderade i La Real i samma sekund som Willian José lånades ut till Wolverhampton och han blev given som startspelare.

– Man föredrar en sådan situation, där man får spela fast man är lite trött eller har lite känning, där man får stanna på planen lite längre. Jag tror att det haft en stor påverkan.

Emil Forsberg har behövt fem år för att, i landslagsmiljön, gå från räddhågset barn till anförare. Alexander Isak har en miljon löften i sin kropp, men ska precis inleda sitt första mästerskap. Antingen får han starta det med en tränarsignal om att ”du kan bära Sverige här, vi litar på att du kan det”, eller så offras han i en premiär mot Spanien av taktiska skäl.

Det som kanske är rätt för en premiär kan vara helt fel för en EM-sommar.

Jag har sett Isak spela fotboll på ett sätt som ingen annan anfallare i truppen kan, jag vet att han kan explodera i den här turneringen – och jag är säker på att den här sortens beslut kan betyda saker.

För att ta ett historiskt exempel: 2002 var det kanske helt rätt av Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck att starta matcher med Marcus Allbäck och Henrik Larsson, men om de hade gett mer speltid åt en 20-årig Zlatan Ibrahimovic hade de kunnat få en spelare som tagit dem ännu längre och högre.

Hoppas att han inte är rädd

I ett vindpinat tält på Hisingen satt Emil Forsberg och visste att han bara behöver fortsätta vara den anförare han redan blivit. Ett par meter därifrån satt Alexander Isak, 21, utan att veta vem han kommer att vara om ett par dagar eller ett par veckor.

En idrottares största utmaning är att försöka förstå saker innan man upplevt dem själv, att vara en 20-åring med en 30-årings erfarenhet. Jag frågade Mini-Foppa om det fanns något han ville säga till Alexander Isak.

– Bara tro på dig själv, sa han. Gör det du är bra på, släpp ner axlarna. Det är lätt som ung, när man haft en fantastisk säsong, att man sätter press på sig själv. Men det viktiga för oss är att vi gör det som ett lag.

Snart går Sverige ut för att möta Spanien. Jag hoppas att Alexander Isak är en del av det laget, att han inte är det minsta rädd.

Aftonbladet live: EM
2021

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare