OBOS Damallsvenskan i fotboll

AIK får klara sig utan Hayashi – ”Komplex situation”

Av: 

Makoto Asahara

FOTBOLL

AIK får klara sig utan sin japanska stjärna Honoka Hayashi resten av sommaren.

Första matchen utan henne? Den slutade 0–10 borta mot BK Häcken.

Och detta trots två målvakter på planen.

AIK:s japanska mittfältare Honoka Hayashi har varit ett av vårens stora utropstecken i damallsvenskan.

Vi får dock vänta till efter OS innan vi får se henne på svensk mark igen.

Efter 0–10-förlusten mot Häcken bekräftar AIK-managern Anne Mäkinen att Hayashi har fått tillåtelse att redan nu samlas med den japanska OS-truppen i deras förberedelser inför OS.

– Situationen är lite komplex. För det är en spelare som betyder väldigt mycket. Men samtidigt behöver hon få möjlighet att representera sitt landslag i ett hemma-OS. Jag har inget hjärta att ta bort den möjligheten. Och Japan har valt att agera utanför Fifa-datum, säger Mäkinen.

Hayashi är uttagen som en av fyra reserver i truppen, vilket innebär att hon går in i samma bubbla och träningsschema som de 18 ordinarie i truppen. Huruvida hon också kommer få användas i själva truppen under OS är ännu oklart.

– Hon är ju den första spelaren som skulle gå in om något händer. Det är vad det är. Hon är saknad men vi vill också att hon ska få den möjligheten att utvecklas, säger Mäkinen.

”Är någon helt annanstans”

Nu var ju dock Honoka Hayashi långt i från den enda ordinarie och tongivande spelaren som saknades under söndagens storförlust i Göteborg.

Hannah Davison och Nora Rönnfors saknades i truppen också. Jenny Danielsson och Milla-Maj Maajasari, båda med lättare skadekänningar, fanns på bänken.

Tre allsvenska debutanter fick chansen, bland annat Serina Backmark i målet.

– Vi visste från början att vi hade tuffa förutsättningar inför matchen med så många spelare borta. Vi kom till Göteborg för att tävla med våra förutsättningar och ge möjlighet till våra unga spelare att få spelminuter i den här matchen, säger Mäkinen.

– Vi är någon helt annanstans än Häcken är i sin resa i vår resa. Vi har våra målsättningar hela tiden att utvecklas varje vecka men både individuellt som lag.

Bytte in målvakt som utespelare

En annan målvakt, Vendela Persbeck, fick också debutera – fast som utespelare när hon byttes in med kvarten kvar.

– Hon har tränat mycket som utespelare. Det är inte så att hon aldrig spelat det, men det kanske säger något om den bredden vi har. Jag tycker inte det är något konstigt med bytet, säger Anne Mäkinen.

Men hon är primärt en målvakt?

– Hon spelar också målvakt.

Vad var prioriterat i den här matchen? Resultatet eller att ge värdefull A-lagsrutin till unga spelare och vila ordinarie spelare?

– Vi har inte vilat någon spelare bara för att vila spelare. Vi försökte ställa de bästa på planen och jag tycker de gör en bra insats som lag. Men det är klasskillnad i nivån. Lag som Häcken och Rosengård är någon annanstans på sin resa. För oss handlar det bara om att fortsätta utvecklas.

Honoka Hayashi.

Se OBOS damallsvenskan – starta ditt abonnemang här!

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Kif Örebro–Kristianstad stoppades efter åsksmäll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

AIK Fotboll dam