IFK Göteborg

IFK Göteborgs prognos: ekonomisk förlust 5–15 miljoner

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborgs prognos för ekonomin under 2020 tyder på en förlust på 5–15 miljoner kronor.

Det meddelade klubbdirektören Max Markusson vid ett digitalt medlemsmöte och bekräftade också att Blåvitt har en plan för spel i superettan.

– Vi är förberedda om det skulle hända, säger han.

IFK Göteborg går tungt på planen och slåss för att säkra det allsvenska kontraktet. Men klubben menar att man ekonomiskt har klarat sig relativt bra under det svåra år som pandemiåret 2020 innebär.

– Vi har agerat på given information och i takt med rekommendationer som kommit under året. Därför ville vi inte spekulera i någon ekonomisk prognos i våras, om vi går 30, 40 eller 100 miljoner back. Då fanns inte alla verktyg på plats, säger klubbdirektören Max Markusson vid ett digital informationsmöte som lockat hela 843 medlemmar att lyssna under onsdagskvällen.

Nu meddelade dock Markusson vartåt prognosen pekar ekonomiskt för IFK Göteborg.

– Vi har en prognos som tyder på ett minusresultat på 5–15 miljoner kronor. Det är ett stort spann och det beror på att vi har ett antal avtal som ligger och väntar. Vi vet inte heller hur mycket RF kommer skjuta till i svensk fotboll.

Uppges säljas för 25 miljoner

Under tisdagen kommunicerade IFK Göteborg att man säljer 17-årige mittbacken Jesper Tolinsson till belgiska Lommel SK som ägs av samma ägare som Manchester City, City Group. Enligt Göteborgs-Posten kan försäljningen ge uppemot 25 miljoner kronor totalt.

– Den förhandlingen (med City Group) gör att vi kan säkra vårt eget kapital och ta ett aktivt val att inte sälja fler av våra spelare – vi skulle inte få lika bra betalt för dem i dagens läge, säger Markusson vid informationsmötet.

IFK Göteborgs eget kapital var vid början av 2020 22,6 miljoner kronor. Prognosen tyder alltså på att Blåvitt lyckas behålla det positiva egna kapitalet – men också att det riskerar att hamna en bit under tio miljoner kronor.

Olika aktiviteter från supportrar och medlemmar har bidragit med 10,5 miljoner kronor till IFK Göteborgs ekonomi under säsongen, redovisade klubben.

– Det har varit helt avgörande och fantastiskt, säger Max Markusson.

Om den sportsliga situationen sa han:

– Vi ska fortsätta att arbeta mot våra mål att bli en svensk toppklubb. Men vi måste också ställa oss ganska hårda frågor varför vi har hamnat där vi är nu.

Plan för superettan

En sådan fråga fick klubbdirektören när medlemmarna fick chansen att ställa frågor.

Finns det en plan B om vi olyckligtvis skulle åka ur allsvenskan – och hur ser den ut i så fall? undrade en medlem.

– Det är ganska svårt att svara på i detalj. Vi jobbar med ett antal budgetalternativ.  Det är inget vi vill prata om. All fokus ska vara på att vi ska vara kvar i allsvenskan.

– Men så här är det – vi är förberedda om det skulle hända, säger Markusson.

Sportchefen Pontus Farnerud gav sin syn på det sportsliga misslyckandet:

– Vi ville ha in spets (i våras) för att konkurrera mot de andra lagen. Men när vi skulle bygga vidare så kom corona och det slog hårt mot sporten. Vi fick dra i handbromsen när det gäller nyförvärv och spelare in. Viktigast var att hitta en balans i ekonomin, säger Farnerud.

Marknadschefen Erica Berghagen bekräftade att 300 biljetter kommer lottas ut till årskortsinnehavare till matchen mot Örebro SK på söndag. Till de sedan två återstående hemmamatcherna kommer nya utlottningar ske där de som redan fått se en match på plats inte får chansen igen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Laul: Processen är död, hur mår ekonomin?

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

IFK Göteborg

Allsvenskan i fotboll