”Loco” Bielsas galna drag – tar ut en amatörspelare i landslaget

Publicerad 2024-05-07

Marcelo ”Loco” Bielsa, 68, slutar aldrig att förvåna.

Tränarprofilens senaste drag?

Ta ut en amatörspelare till Uruguays A-landslag.

Walter Dominguez, 24, har stänkt dit 57 mål på sina 39 senaste matcher i Juventud de Soriano. En amatörklubb som spelar i Copa OFI. En regional liga under de fyra divisioner som finns i det uruguayanska seriesystemet.

Nu står han på gränsen till en potentiell landslagsdebut – i A-landslaget.

Marcelo ”Loco” Bielsa.

Bekräftar kallelsen själv

I helgen kom samstämmiga uppgifter om att Uruguays förbundskapten Marcelo ”Loco” Bielsa sensationellt har tagit ut Dominguez till den landslagstrupp som ska möta Costa Rica i en träningsmatch i slutet av maj.

Uppgifter som också bekräftats av anfallaren själv.

– Ja, jag har blivit kallad. Jag är väldigt glad, om jag ska vara ärlig. Jag förväntade mig det inte, säger Dominguez i en intervju med Medios Rincon.

Walter Dominguez.

Begränsat urval

Med det sagt lär (väl?) inte Dominguez vara med i den trupp som ska spela Copa America till sommaren. Trots allt så har Bielsa haft blott inhemska spelare att välja på till truppen för vänskapslandskampen, med andra ord inte spelare som Darwin Nuñez och Federico Valverde. Lägg därtill att han heller inte fått ta ut spelare från inhemska storklubbarna Nacional, Peñarol, Liverpool, Racing och Danubio, som samtliga spelar i Copa Libertadores eller Copa Sudamericana.

Det gör det ju dock inte mindre anmärkningsvärt att ”El Loco”, som gjort sig känd under tränarkarriären för oväntade drag och utspel, klivit ned i amatördivisionerna för att hitta landslagsspelare.