”Trodde att jag skulle dö”

United-legendaren talar ut efter operationen

Foto: Kin Cheung / TT / NTB Scanpix
FOTBOLL

Han har opererats efter sjukdomen och synts på gymmet ihop med Zlatan Ibrahimovic, 36.

Nu berättar Andy Cole, 45, nya detaljer om den tuffa tiden.

– Ibland trodde jag att jag skulle dö, säger Manchester United-legendaren enligt The Sun.

Andy Cole, 45, är en av de mest fruktade målskyttarna i Premier League genom tiderna. Engelsmannen vann bland annat ligan fem gånger med Manchester United och innehar fortfarande klubbrekordet, tillsammans med Romelu Lukaku, 24, om att göra flest mål på de sju inledande matcherna.

Efter att ha ”trappat” ner i lag som Sunderland och Nottingham Forest, la han skorna på hyllan 2008.

Men tiden efter karriären blev inte vad han tänkt sig.

”Ville inte se mig i spegeln”

Foto: MAX NASH / TT / NTB Scanpix

Sommaren 2015 diagnostiserades han med en svår sjukdom i njuren som gjorde att han tappade kontrollen över sin vikt.

– Jag ville inte se mig själv i spegeln längre, för det kändes som att jag var en helt annan person. Jag kände mig inte lika självsäker som jag gjorde tidigare och det värsta var att jag inte kunde göra något åt det, har 45-åringen tidigare berättat.

Hans vänstra njure fungerade bara till 20 procent, vilket hindrade honom från fysisk aktivitet och fick honom att gömma sig för allmänheten.

För ett halvår sedan genomgick han en transplantation och har den senaste tiden synts på gymmet tillsammans med Zlatan Ibrahimovic, 36.

”Försökte sova bort det”

Nu berättar han om vägen tillbaka – och om den mörka perioden.

– Ibland var det riktigt illa. Då trodde jag inte att jag skulle överleva. Mentalt har det varit mycket värre än jag kunde tro. Jag är en självständig man och gillar inte att förlita mig på andra, så först vägrade jag att gå till doktorn. Jag var trött och jetlaggad och trodde att jag kunde sova bort det, säger Cole i en lång intervju med The Sun.

Där berättar han hur han kämpar för att komma tillbaka, att han vill kunna göra vad som förut var självklart.

Som att jogga.

– Problemet är att jag är otålig, vill typ springa innan jag kan gå. Nu har det gått sex månader sedan transplantationen, men det får ta den tid det tar. Ena minuten känner du dig bra, fri, och sen plötsligt kommer det tillbaka och sveper undan benen på dig, säger Cole, som medger att det fortfarande finns stunder då han drar sig undan.

”Förkrossad”

– Ibland, för humöret pendlar ganska mycket. Jag såg mitt gamla United-gäng spela mot Barcelona i legendarmatchen förra månaden och var förkrossad över att jag inte kunde spela, för jag ville. Det är galet. För två år sedan var jag i bra form, frisk. Nu frågar man sig när man kände sig som sig själv senast...

Så spelar Man United i Champions league 00:16

ARTIKELN HANDLAR OM