Halmstad vann - drömmen om allsvenskt kontrakt lever

ÖREBRO. Säsongen lever för Halmstad.

Den halländska klubben vann måstematchen mot Örebro och har fortfarande chansen på allsvenskt kontrakt 2018.

– Vi ska slappna av och våga spela fotboll. Sedan är det bara springa, springa och springa, säger matchhjälten Gabriel Gudmundsson.

Förutsättningarna var solklara för Halmstad. Det var vinna eller försvinna på Behrn Arena mot Örebro den här oktoberfredagen. Förlust eller oavgjort innebar nedflyttning till Superettan.

Efter en mållös, och chansfattig, första halvlek kom det förlösande målet i början av andra. 18-åringen Gabriel Gudmundsson, son till förre HBK-ikonen Niklas, gjorde sitt tredje mål för säsongen.

Han fick bollen centralt i banan. Trots uppvaktning från flera motståndare tog han sig in i straffområdet. Väl i straffområdet drog Gudmundsson till med vänsterfoten och fick se bollen sitta lågt i bortre hörnet.

– Vi tog vara på den chans vi fortfarande har. Vi slappnade av och spelade ut från första till sista minuten, vi förtjänade den här segern, säger Gudmundsson.

– I den utsatta situation vi befinner oss i måste vi uppträda professionellt.

Om det skulle bli Superettan nästa säsong, kommer du vara kvar i Halmstad då?

– Japp. Jag trivs här och vill fortsätta utvecklas i den miljön, det finns inget annat.

Första bortasegern på 30 matcher

Resultatet innebär att Halmstad har 20 poäng, fem färre än Jönköping Södra som i skrivande stund innehar kvalplatsen för att få möjligheten att stanna kvar i allsvenskan 2018.

Två matcher återstår för Halmstad, mot AFC Eskilstuna hemma på Örjans vall nästa lördag och mot Hammarby borta på Tele2 Arena i den sista omgången söndag den 5 november.

Om Jönköpings Södra vinner hemma mot Kalmar FF på måndag åker Halmstad ur allsvenskan ”i kavaj”.

– Tyvärr har vi det inte i egna händer, det krävs fortfarande ett mirakel. Vi kan bara koncentrera oss på våra egna insatser, jag är nöjd med lugnet vårt unga lag visar i den här jobbiga läget, säger Halmstads tränare Igor Krulj.

Det här var Halmstads första seger på bortaplan i allsvenskan på över tre år, sedan 3–1 mot Kalmar FF den 18 oktober 2014.

Det blev 29 raka matcher utan tre poäng, med tabellraden 0–10–19.

Örebros tränare Axel Kjäll var missnöjd med andra raka segern efter VM-kvaluppehållet.

– Ingen bra insats, vi förlorade mot laget som ligger sist. Inget ont om Halmstad, de gör en bra match, säger han.

Halmstad kunde fira segern inför cirka sju supportrar på bortasektionen.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.