”Det är omöjligt att hålla alla nöjda”

MFF har den bredaste truppen i allvenskan någonsin

avJohan Flinck

Foto: Björn Lindgren / TT NYHETSBYRÅN
Innocent, Strandberg och Sarfo i träning

MALMÖ. Eikrem, Strandberg, Sarfo, Cibicki, Innocent...

MFF har just nu förmodligen tidernas bästa bänk i svensk fotboll.

– Det är omöjligt att hålla alla nöjda, säger Magnus Pehrsson.

I den senaste allsvenska matchen hade Malmö FF bland annat Behrang Safari, Carlos Strandberg, Magnus Wolff Eikrem, Kingsley Sarfo och Mattias Svanberg på bänken från start.

Då placerade tränaren Magnus Pehrsson nyförvärvet för åtta miljoner, Bonke Innocent, på läktaren. Till det kan vi lägga att Markus Rosenberg var avstängd och Rasmus Bengtsson skadad.

I cupmatchen mot Trollhättan i onsdags hade MFF – förutom Innocent, Eikrem och Cibicki – spelare som Jo Inge Berget och Erdal Rakip på bänken. Också nu var Rosenberg och Bengtsson borta.

Till söndagens klassikermöte med IFK Göteborg är Rosenberg tillbaka. Då är inte Eikrem ens i 19-mannatruppen och på bänken sitter till exempel Strandberg, Cibicki, Sarfo och Svanberg.

Släppt iväg tung trio

Alla de här namnen är spelare som inte bara hade varit givna i nästan alla andra allsvenska klubbars startelvor utan också varit en av deras största stjärnor och viktigaste spelare.

MFF har visserligen släppt iväg spelare som Johan Wiland, Pa Konate och Yoshimar Yotun i sommar men de flesta, inklusive MFF själva, trodde att fler stjärnor skulle försvinna. Lägg till det värvningar som Sarfo, Strandberg och Innocent och vi kan nog våga slå fast att just nu har MFF en bredd i truppen som inget annat svenskt lag någonsin haft.

Foto: Björn Lindgren/TT NYHETSBYRÅN
Magnus Pehrsson

Vi har sett imponerande lag förut, som MFF på 1970-talet och slutet av 1980-talet och IFK Göteborg i början av 1980-talet och mitten av 1990-talet. Men trupperna då var inte lika stora, framför allt matchtrupperna då man bara hade tre till fem spelare på bänken.

Så en mer stjärnspäckad bänk har vi aldrig sett i allsvenskan än den MFF har just nu, när spelare som Eikrem, Christiansen och Cibicki, som ryktas bort, fortfarande är kvar.

Möjligheter – och problem

Det innebär förstås fantastiska möjligheter för Pehrsson, som menar att detta är grunden till den överlägsna ledning i allsvenskan.

– Det är det som skilt oss från våra konkurrenter hittills i alla fall, säger Pehrsson.

Men det finns förstås också en problematik för tränaren som ska ta ut laget.

– Det är omöjligt att hålla alla nöjda med situationen. Däremot har det funnits en respekt och en enorm beslutsamhet hos de som kommit in på planen. Det är ett tecken på att den här gruppen fungerar. Många gånger har inhopparen avgjort för oss.

Men om du kliver ur tränarrollen och tar på dig experthatten – är det inte ett jäkla slöseri med resurser? Ska så bra spelare sitta på bänken i allsvenskan?

– Om om man som Malmö FF har ambitionen att vinna allsvenskan lyckas ute i Europa tror jag absolut att det är så det måste se ut, säger Pehrsson.

ARTIKELN HANDLAR OM