Bekräftar: Uefa vill starta ny Europaliga

Kan starta en ny liga med Malmö FF

avMartin Tolén

Publicerad:
I mitten av oktober skrev Sportbladet om att MFF kunde ingå i Uefas nya planer – nu ska Uefa ha tagit beslut att gå vidare.

Det har talats om en ny Europaliga – där Malmö FF ryktats vara ett av lagen.

Och nu är det till och med klart med ligan, hävdar Legia Warzawa-bossen Dariusz Miodurski.

– De bästa lagen från de mindre ligorna kommer att gå samman, säger Miodurski enligt Scotish Sun.

I mitten av oktober kom uppgifter från danska BT om en start av en ny Europaliga.

FC Köpenhamn bekräftade att förhandlingar pågick om att dra sig ur det inhemska ligaspelet för att i stället starta en ny liga med bland annat de största lagen från Skandinavien, Nederländerna, Belgien och Skottland.

Samtidigt påstods det att Malmö FF skulle ha fått erbjudandet om att vara Sveriges representant.

– Det är mycket projekt på gång, det snackas och surras och det är mycket rykten. Man vet inte hur framtiden ser ut, sa sportchefen Daniel Andersson då.

Bossen: Ligan blir av

Men nu kommer ytterligare besked kring ligan.

Legia Warszawa-pampen Dariusz Miodursk hävdar att Uefa gett grönt ljus till att starta ligan och att man nu planerar för att dra igång.

– Det är den här riktningen den europeiska fotbollen går mot. De bästa lagen från de mindre ligorna kommer att gå samman i en transnationell liga så att du har de fem största ligorna och den transnationella ligan som det bästa. Och jag hoppas att Legia blir en del av detta, säger Miodursk enligt The Scotish Sun.

Förutom Malmö FF och Legia nämns klubbar som Rosenborg, FC Köpenhamn, Club Brügge, Anderlecht, Celtic och Glasgow Rangers i den nya ligan.

– Det ska även finnas en möjlighet att ta sig in, dörrarna ska inte vara stängda för evigt. Klubbar som förbättrar sig ska ha en chans att komma ikapp. Uefa stöttar oss på grund av affärsmässiga skäl eftersom att annars kommer vi att hamna på efterkälken, säger Miodursk.

Kan starta 2021

En ligastart blir aktuell först säsongen 2021 och kommer som en följd av det nya Champions League-förslaget samt de ökade avstånden ekonomiskt mellan klubbarna.

– Toppklubbarna vill tjäna lika mycket som Premier League-klubbarna gör och alla andra, vilket är 95 procent av den europeiska fotbollen, försöker bara att överleva. Det måste få alla att inse allvaret och tänka om vad sporten verkligen innebär och vilken riktning vi går i, säger Dariusz Miodursk.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM