Offensiva Sverige ökar kraven på kaptenen

FOTBOLL

Mellberg: ”Det betyder att det kanske blir mer luckor bakåt”

Foto: Höga krav på försvaret ”Vi har spelat med ett otroligt mycket mer offensivt lag”, säger Olof Mellberg.

VISBY

Det svenska landslagets försvarsspel har under lång tid skapat sig ett starkt internationellt varumärke.

Inför Tysklands-VM är backlinjen plötsligt ifrågasatt – och Sverige offensivt förvandlat.

Då ökar kraven på Olof Mellberg.

– Det betyder att det kanske blir lite mer luckor bakåt, säger landslagskaptenen.

Zlatan, Henke, Allbäck, Rosenberg, Ljungberg, Chippen, Elmander, Svensson, Jonson....den svenska VM-truppen 2006 vimlar av offensiva spelare och offensiva alternativ.

En verklighet som ställer nya, tuffare krav på försvaret.

– Jo, så är det nog. Vi har spelat med ett otroligt mycket mer offensivt lag om man tittar på papperet de senaste åren. När jag kom med, och vid EM 2000, så spelade vi med Rolle (Nilsson), Jocke (Björklund), Patrik (Andersson) och jag – och så var det väl både Turbo (Magnus Svensson), Niclas (Alexandersson), Johan (Mjällby) och Håkan (Mild) på mittfältet, spelare som vi har bytt mot mycket mer offensiva killar.

Mellberg ställer dock inte upp på något defensivt krissnack.

– Det känns som att det bara är att jobba på och vi har gjort det bra under flera års tid. Det har funkat riktigt bra i kvalspelen också; de två matcherna som vi har förlorat så är det väl anfallsspelet som vi inte riktigt fått igång, och inte skapat tillräckligt med chanser. Vi har släppt in tre mål, varav två på fasta situationer, genom hela kvalet.

När det gäller skador, är den här situationen sämre än i tidigare mästerskap?

– Ja, om du ser till i dag så är det väl kanske det. Vi har Erik (Edman) som precis har kommit tillbaka, och Teddy (Lucic) som är skadad just nu – men det betyder inget. Det är hur det ser ut den 10 juni som räknas. Skadeläget har väl kanske sett bättre ut i tidigare mästerskap, men istället har vi fått skador bara dagarna innan match.

Vill spela 90 minuter

Mellberg erkänner att det offensiva Sverige gör landslaget mer sårbart, men kaptenen hoppas samtidigt att Sverige ska kunna föra spelet på ett annat sätt än tidigare.

– Har man ett offensivt lag som gillar att ha mycket boll och gillar att anfalla, så är det klart att det gäller att utnyttja det. Men det gäller att kunna vara lite flexibel från match till match, och även inne i matcherna om man har en ledning, att kanske kunna bevaka den. Aston Villa-kaptenen har dragits med skadeproblem under Premier League-säsongen och efterlyser själv mycket speltid mot Finland i morgon. Helst 90 minuter.

– Ja, varför inte. Jag är där och då vill jag spela.