”Jag tror inte att det finns någon schism mellan Zlatan och Ljungberg”

FOTBOLL

Läs chattet med Sportmagasinets fotbollsexpert Erik Niva

Moderator säger: Då startar chatten! Ställ era frågor till Erik Niva!

   Erik Niva säger: Hallå - kör i vind!

säger: Varför är ronaldinho bäst i världen??

   Erik Niva säger: Haha. Eftersom han är absolut bäst på att göra det svåraste som finns inom fotbollen ? att med individuell skicklighet låsa upp organiserade försvar.

Kenny säger: Hur ser du på Italiens chanser i VM? I mina ögon ser laget välbalanserat ut, och många spelare har en bra säsong bakom sig.

   Erik Niva säger: Tror jag också. Mycket hänger ju på Tottis matchform, men under Lippi är laget mer offensivt än någonsin. Två frågetecken bara: 1) Kan de för första gången hålla sig för att retirera om de leder en viktig match med uddamålet. och 2) Naturligtvis ? hur påverkar skandalerna?

aaa säger: toppar du zlatan som en av världens bästa spelare..eller e han utanför ?

   Erik Niva säger: För mig tillhör han inte topp 20 just nu. Men han gjorde det för ett år sedan, och han kommer garanterat att göra det igen. Kanske redan efter VM.

Emma säger: Vem tror du kommer bli första inhoppare i anfallet bakom Henke och Zlatan?

   Erik Niva säger: Allbäck. Men jag hoppas på Elmander. För mig är han den unge, svenske anfallare som bäst förutsättningar för att ta ett kliv upp i absolut internationell toppklass.

Leffeman säger: Vilket lag anser du utmanar om guldet men som inte nämns bland alla experter?

   Erik Niva säger: Två lag som är med i så kallade dödsgrupper. Kan USA och/eller Serbien ta sig vidare från sina grupper kan de faktiskt gå till final. Men naturligtvis handlar det mesta om de sju, åtta stora ändå.

säger: Kan du rangordna de fem mest tekniska/bollsäkra svenska landslagsspelarna?

   Erik Niva säger: Zlatan solklar etta. Sedan Ljungberg, Henke, Chippen och Anders Svensson som kan kastas om litegrann inbördes beroende på vad man egentligen menar med teknisk/bollsäker.

DAnne säger: vem är bäst i allsvenskan enligt dig??????

   Erik Niva säger: Jari Litmanen. Form är temporär ? klass är evig.

Kan du motivera varför du är expert på fotboll? säger: Hej Kan du motivera varför du är expert på fotboll?

   Erik Niva säger: Haha. Det krassa svaret ? eftersom att det finns ett medieföretag som vill betala mig för att tycka om sporten. Det lite mer romantiska ? eftersom jag älskar sporten och alltid har gjort det.

Inter säger: Tror du att Inter skulle var en bra klubb för Zlatan?

   Erik Niva säger: Njae... Jag skulle hellre se honom hamna i en lite mindre turbulent klubb. Inter är stormigt till sin natur.

säger: Hur djup är schismen mellan Zlatan och Ljungberg?

   Erik Niva säger: Någon schism tror jag inte finns. Däremot tror jag definitivt att man kan säga att de inte har speciellt mycket gemensamt, och därför inte heller umgås särskilt mycket.

Simon säger: Jag skulle vilja veta va du tror om hur Tobias Linderoth skulle hålla högre upp i dem större ligorna exempelvis England och Spanien? Tror att han lämnade Everton lite för tidigt.

   Erik Niva säger: Jag tycker att han gjorde rätt som lämnade Everton ? han hade inget förtroende av Moyes. Linderoth är visserligen skicklig individuellt ? och skulle garanterat klara sig i en större liga också ? men är ändå ett bra exempel på svenska landslagets styrka. I landslaget verkar han inom en ram som får honom att spela på 120 procent, snarare än på 70-80 procent, som t.ex. många av Englands spelare.

Laaarsson säger: Tror du att Henrik Larsson kommer att lyfta Helsingborg, eller blir det som "många" andra sk. stjärnor, att de hamnar i ett lunk och inte dominerar?

   Erik Niva säger: Någonstans mittemellan. Han kommer ju inte göra femton mål under hösten. Däremot är han så bra ? och så klok ? att HIF garanterat kommer att vara ett mycket bättre lag i höst än de varit i vår.

Leffeman säger: Varför vågar inte Lasse Lagerbäck göra samma som svennis att ta ut en okänd svensk till truppen? Till och med Goran slavkovski är mer meriterad än Theo Walcott.

   Erik Niva säger: Eftersom att det är en dålig idé från början. Svennis har fel ? Lagerbäck har rätt.

säger: Vem tycker du är den bästa spelaren som vi inte får se i VM? Själv ligger min röst på geniet Henry Camara. //Bröderna Holmgren

   Erik Niva säger: Haha. Camara är en underskattad forward, absolut, men även om Sammy Eto}o blev lite väl egocentrerad under säsongsspurten ligger ändå min röst på honom.

Zaltan säger: Tjenare Erik, jag är nog den enda som skulle vilja se Zlatan i Man United. Hur tror du han skulle klara sig i Premier League och har United en spelstil som skulle passa honom?? Tror du han byter klubb efter VM??

   Erik Niva säger: Jag tror att han vill byta klubb om Juve tvångsnedflyttas ? frågan är hur många som har transferpengar kvar till att betala rätt pris när det beslutet väl kommer. Och Man United... Varför inte? De behöver en nia nu när Ruud försvinner. Det ena som talar emot är väl att det egentligen behöver en renodlad boxforward.

säger: Hej! Hur stor skillnad anser du att det är rent tekniskt överlag i Sveriges fotbollslandslag jämfört med tex Brasilien?

   Erik Niva säger: Oerhört stor, om man snackar om att göra tricks och konster. Om man däremot menar bollskicklighet som faktiskt ger resultat på planen - så kallat funktionell teknik ? så är skillnanden i.a.f. lite mindre. Ledsen att behöva låta som Lasse Lagerbäck.

Villa säger: Hej Erik! Vem tror du tar hem skytteligan i VM och varför?

   Erik Niva säger: Luca Toni. För att han är ostoppbar.

säger: Dr Niva,

Vad tror du om Derek Boatengs chanser att få starta i Ghana? Appiah, Muntari och Essien är ju rätt bra killar att ha invid sig på mittfältet...

   Erik Niva säger: Rätt små. Ghana behöver en renodlad högerspelare, och även om de fick killen som spelade på kanten avstängd efter Africa}s Cup tror jag ändå inte att Boateng är med som kantslickare. Snarare som back-up på innermitt.

säger: hej erik, jag tycker själv att alexander östlund borde vara given i startelvan, vem kan nu ta övber hans plats ??? Östlund äger ;D

   Erik Niva säger: Tja... det blir ju Mikael Nilsson eller Alexandersson. Kaptenerna vill ha mer vårdade och positionssäkra ytterbackar, och jag förstår var de kommer ifrån när det gäller Östlund.

Markus säger: sämst i VMtruppen?

   Erik Niva säger: I Sveriges? Jag hade verkligen inte velat ha in Alvbåge på planen i en avgörande VM-match, om man säger...

KungKolo säger: Är detta äntligen Spaniens sommar att gå långt Erik? Jag menar spelare som Puyol,Ramos,Del Horno,Fabregas,Reyes,Torres,Xavi. Dem har ett ungt intressant lag

   Erik Niva säger: De har det ? och jag tror framförallt att de kommer gynnas enormt av sin Premier League-kvintett. De har förmågan att både dra upp ett högt tempo och trivas med det. Spanien har en bättre chans än på länge.

stewie säger: Vilket reportage i Sportmagasinet har stimulerat dig mest?

   Erik Niva säger: Två stycken. Det första om Real Madrids första Asien-turné. Det var både en story om en idrotts kommersialisering och ett gigantiskt land i förändring. Det andra är det om Zlatans bosniska rötter. Det var ett bra sätt att kunna berätta något viktigt om vår mest exponerade ? och tillslutna ? stjärna.

Moderator säger: Då tar vi tre frågor till!

Danielos säger: Hur bra är egentligen Paraguay?

   Erik Niva säger: Otäckt bra. Det är klart att mycket hänger på om Roque Santa Cruz frisknar till, men de har en ruskigt svårspelad stomme. Täta bakåt, bollsäkra och med anfallare som kan hugga ur ingenting. De är livsfarliga.

stewie säger: Domenechs petningar av Guily, Anelka och Pires - bra eller anus?

   Erik Niva säger: Anelka har jag verkligen inga synpunkter på. Däremot tycker jag att det är synd att de inte spelar snabbt flankspel med Guily (och Pires i andra hand) i stället för att envisas med att låta allt anfallsspel gå genom Zizou.

säger: tjena erik, vilket afrikanskt lag tror du går längst i vm?

   Erik Niva säger: Tunisien. Inte för att de är bäst ? även om de är välorganiserade ? utan för att de har bäst lottning.

Moderator säger: Tack Erik Niva och alla ni som deltagit med frågor i chatten. På återseende!

   Erik Niva säger: Tack, tack. Nu är det dags att vanka iväg till Parreiras presskonferens här i Schweiz.

sportbladet.se ([email protected])