Lagrell: ”Vi lyssnar givetvis på tränarna”

FOTBOLL

MÜNCHEN

Någon större analys av landslagets och förbundskaptenen Lasse Lagerbäcks insats i VM är inte aktuell från Svenska fotbollförbundet.

Däremot för ledningen informella samtal.

- Vi pratar med folk som jobbar inom förbundet och lyssnar på tränarna ute i landet, säger Lars-Åke Lagrell.

Fotbollförbundets ordförande tvingades stänga av telefonen, folk var förbannade hemma i tv-sofforna och en stor majoritet av de ledande tidningskrönikörerna är starkt kritiska mot förbundskaptenen Lasse Lagerbäck - men förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell vill inte ta den debatten.

- Jag har inte kunnat följa eventuell kritik som framförts. Dessutom är jag inte beredd att ta den diskussionen dagen efter vi förlorat mot värdlandet. Det får man ta senare i lugn och ro, säger Lagrell från Berlin.

En del av kritiken är att många, även spelarna själva, tycks ha en annan syn på matcherna än vad Lagerbäck har.

- Skillnaden mellan Lasse och någon annan som kommenterar matchbilden är att han dels måste tänka på vad han förmedlar till er inom media, dels signalen in till den egna truppen. Det är möjligt att ordvalen kan bli lite annorlunda. Vi får resonera kring de här frågorna när vi kommer hem.

Du har sagt att ni ska analysera varför det gick som det gjorde i VM. Hur sker den analysen?

- Varje år sätter sig förbundsstyrelsen och förbundskaptenerna och har en diskussion. Det brukar ske på våren och hösten. Det är enklaste sättet.

- Efter VM i Italien 1990 gjordes en djupare analys. Då förlorade vi mot Costa Rica. Det finns ingen motsvarighet till Costa Rica längre. De som är med i VM nu har sina spelare i de stora ligorna. Det är rätt stor skillnad på 1990 och 2006. Så den typen av analys är inte nödvändig och kommer inte göras, säger Lagrell.

Så vad händer nu?

- Givetvis lyssnar vi på vad folk tycker. Vi pratar med alla.

Vilka är alla?

- Folket som jobbar på förbundet och givetvis också tränarna ute i landet. Det innebär dock inte att det är en systematisk genomgång med de olika personerna där var och ens åsikter prickas av, säger Lars-Åke Lagrell.

Förs sådana informella samtal nu också?

- Ja. Det görs oavsett om det går bra eller dåligt.

När sker träffen mellan förbundsstyrelsen och förbundskaptenerna?

- Det kan jag inte säga. Det har vi inte planerat in så. Jag är ganska säker på att att vi under hösten kommer ha ett resonemang.

Dagen efter förlusten mot Tyskland i München är Lars-Åke Lagrells stöd till förbundskaptenerna Lasse Lagerbäck och Roland Andersson fortsatt starkt.

- Ja, det har det varit hela tiden.

Fortsätter de?

- Jag skulle bli oerhört förvånad om de slutar i förtid.

Lagrell tror även på en annan fortsättning i Blågult.

- Jag hoppas att vi ska kunna övertyga Henke Larsson att köra vidare.

Michael Wagner