Superettan

...men han vill inte fördöma

FOTBOLL

Lagrell kritisk till Norlings agerande: Alla måste ta avstånd från sånt här

Rikard Norling vägrar kritisera de suportrar som förvandlade Gamla Ullevi till ett slagfält.

Då reagerar svensk fotbolls mäktigaste män.

- Alla fotbollsledare måste ta avstånd från sånt här, säger Lars-Åke Lagrell.

- Det är väl ingen som inte kan fördöma det? säger Bo Lundquist.

OVILLIG ATT KRITISERA Gais tränare Roland Nilsson var snabb att fördöma supporterbråket före matchen. Men AIK-tränaren Rikard Norling var mer återhållsam.
OVILLIG ATT KRITISERA Gais tränare Roland Nilsson var snabb att fördöma supporterbråket före matchen. Men AIK-tränaren Rikard Norling var mer återhållsam.

Direkt efter skandalmatchen intervjuades lagens respektive tränare av TV4-sporten. Gais Roland Nilsson var stenhård:

- Jag tycker det är för jävligt, sa Nilsson.

AIK:s tränare Rikard Norling var inte lika kritisk. När Norling fick frågan om han skämdes över AIK-supportrarna svarade han med ett skratt:

- Att säga att jag skäms över AIK-supportrarna, det kan jag inte göra.

Kan du fördöma det?

- Nja, springa in på planen ska inga supportrar göra.

Tio minuter senare frågade Sportbladets utsände Rikard Norling åter om bråket.

- Även en AIK:are måste hålla sig på läktaren - och det gäller alla supportrar. Samtidigt ska man ha klart för sig att den stöttning som vi får överallt, runtom i Sverige, den finns ingen annanstans. Sedan får vi jobba tillsammans så att vi håller oss inom de rätta gränserna.

Lagrell förvånad

Sportbladet ringde senare upp Rikard Norling och gav honom en ny chans att uttrycka sin åsikt , men han höll fast vid sina tidigare uttalanden.

Oviljan att kritisera de egna fansen förvånar fotbollsledarna Lars-Åke Lagrell (ordförande Svenska Fotbollförbundet) och Bosse Lundquist (ordförande Svensk Elitfotboll).

- Det är väl ingen som inte kan fördöma en sådan här händelse? säger Bosse Lundquist förvånat. Jag har väldigt svårt att förstå varför man inte skulle göra det. När våra supportrar stormade Norrköpingsklacken var vi ute och fördömde direkt. Det är varje fotbollsledares plikt och ansvar.

Var inte på plats

- Nu vet jag ju inte vad Rikard Norling sagt och inte sagt, så det kan jag inte uttala mig om. Men varje ledare måste ta ett kraftigt avstånd från sådana här våldshandlingar, säger Lundquist som poängterar att han bara fått muntliga redogörelser av händelseförloppet.

Inte heller Lars-Åke Lagrell var på plats eller såg tv-inslagen efteråt:

- Men stämmer uppgiften att tränaren inte fördömde fansens agerande är det märkligt. Det fansen gjorde innan matchen är inte acceptabelt och sådant måste alla fotbollsledare ta avstånd från, säger Lars-Åke Lagrell.

"Är så inne i matchen"

Sportbladet lyckades igår inte nå AIK-ordföranden Per Bystedt men styrelseledamoten Cecilia Giertta i AIK Fotboll AB försvarar Rikard Norling:

- Rikard är så inne i matchen att han inte tänker så mycket på det som händer runt omkring, säger Giertta.

Hon beskriver bråket som "olyckligt" och väljer att hylla de supportrar som sköter sig.

- Det är extra tråkigt eftersom Black Army och norra stå varit ett sådant bra stöd de senaste AIK-matcherna, säger Cecilia Giertta.

Läs mer:

Robert Laul, Tomas Ros, Michael Wagner

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Superettan

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Superettan