Blågult ändrade på 24 punkter efter näringsråd från SOK

avPetra Thorén

GELENDZJIK. Blågults dialog med SOK mynnade ut i en åtgärdslista på 24 punkter.

Bland dem: sportdrycksblandningar, exakta portionsrekommendationer och koffein under matcherna.

Råden bidrar till att spelarna orkar prestera max under VM.

– Jag kan tycka att den här kompetensen borde finns i ett så resursstarkt förbund, men är glad för att ha kunnat hjälpa till lite, säger Linda Bakkman, kostrådgivare på SOK.

Svenska landslagets VM-bas ligger vid Svarta Havet. Gelendzjik är en rysk turistort och landskapet har badat i solsken under VM-veckorna. Det har varit temperaturer kring 30 grader på dagarna med hög luftfuktighet.

Spelarna klarar av träningarna trots att svetten lackar och depåerna töms. En tämligen intakt startelva har dessutom hanterat tre matcher på tio dagar.

Energin och förmågan att återhämta sig har varit slående och spelarna kallas regelbundet till vätskestationen på träningsanläggningen.

Landslagsledningen har mantrat att slå personbästa på återhämtning och för att lyckas har mat och vätska varit viktigt.

Under Erik Hamréns tid som förbundskapten för landslaget ingick Henning Svendsen, kostrådgivare, i staben. Janne Andersson har framgångsrikt byggt sitt arbetslag med andra specialister och insåg inför VM att det fanns en kunskapslucka.

Då vände man sig till SOK, Sveriges olympiska kommitté.

Linda Bakkman, kostrådgivare på SOK, har bidragit med råd riktat främst kring hur man bör agera gällande näringsintag dagen före match, under match och dagen efter.

Hon var aningen förvånad över att kunskapen inte fanns.

– Det är små insatser vi har gjort, men det blir kanske en stor hävstång eftersom det är ett förbund med mycket resurser och möjligheter att omsätta råden i praktiken, säger hon.

1 av 4 | Foto: Peter Wixtröm

Fått bilder på pastatallrikar

SOK har erfarenhet av längre mästerskap och Lina Bakkman såg att det fanns förbättringspotential. 

– Man kanske inte vinner matcher vid frukostbordet, men man kan förlora dem där, säger SOK:s kostrådgivare Linda Bakkman.

Råden kring uppladdning dagen före match har varit konkreta:

– Vi har skickat exempel på olika bilder på pastatallrikar och ristallrikar. För att ge dem en uppfattning om hur mycket spelarna behöver äta för att fylla depåerna, säger Lina Bakkman.

Baserat på spelarnas kroppsvikt landar man på ett visst gram kolhydrater och det kan vara svårt att veta exakt hur mycket mat det är.

– För de flesta säger det ingenting men ser man en bild är det enklare, säger Linda Bakkman.

Gällande matchdagar har landslagsledningen fått riktlinjer.

– Det fanns ingen tydlig plan hur man gör under match med kolhydrater, vatten och elektrolyter, säger Lina Bakkman.

Under VM-matcherna erbjuds spelarna bland annat koffein.

– Det kan se lite olika ut. En del tar det i dryckesform. Andra som tablett. Det finns också sportdrycker med koffein i. Men hur man gör är individuellt. Det beror på om man är en van koffeinanvändare, det finns ju de som aldrig dricker kaffe.  Man ska inte experimentera med det, säger Linda Bakkman.

För att optimera näringsintaget efter matcherna har spelarna fått ett personligt återhämtningskort.

– Det är individuella kort byggt på kroppsstorlek och individuella preferenser. Det omfattar näringsmässiga riktlinjer. Vi har tittat på vad arrangören bistår med och det som vi tagit med själva, säger SOK-experten.

Foto: Peter Wixtröm

”Är inget hokus pokus”

Råden har också handlat om mängden av salter och sockerblandningar som spelarna bör få i sig under hela perioden.

– De har inte vetat exakt hur den optimala blandningen ser ut. Vilka koncentrationer, hur ska de anpassas beroende på värmen, säger Linda Bakkman.

Men under VM har de fått den perfekta blandningen?

– Haha, det är inget hokus pokus med den, men de exakta blandningarna kommer de nog inte släppa förrän efter de kommer hem med en medalj... De kan känna att de har en konkurrensfördel där. 

Men fanns det inget recept sedan tidigare? 

– De hade ett recept som de blandande, men ingen visste riktigt vad det grundade sig på.

En annan åtgärd som landslagsledningen vidtagit efter samtalen med SOK är att dra in Janne Anderssons favoritfika korv med bröd från kvällsmålet. I alla fall den traditionella varianten med vitt bröd.

Det berättar Dale Reese, medicinsk och fysiologisk koordinator i staben.

–  Janne älskar korv med bröd. Det blir att vi har en till två gånger per samling. Men nu blir det en annan variant av korv och bröd, mer näringsriktig, säger han.

Linda Bakkman:

– Den nöten knäckte de nog själva... Men lagledning ska också hålla mästerskap igenom, vi har  berört även det. Det är inte bara de elva spelarna som ska fungera utan de som står vid sidlinjen också...