Planen för att stoppa miljardvärvningarna

Storklubbarna bakom protesten – vill stoppa PSG och City

FOTBOLL

Uefas Financial Fair Play-regler har inte fungerat i praktiken.

Bara de senaste åren har spelare som Paul Pogba, Neymar och Philippe Coutinho köpts för närmare fem miljarder kronor.

Nu är Uefa på väg att införa Financial Fair Play 2.0 – för att stoppa monsterköpen, enligt Le Parisien.

De senaste åren har övergångssummorna i fotbollsvärlden blivit ett hett samtalsämne.

Från det att Paul Pogba köptes av Manchester United för 1,1 miljarder kronor sommaren 2016 har rekordet slagits flera gånger om.

Paris Saint-Germain värvade i somras både Neymar och Kylian Mbappé för totalt 3,7 miljarder kronor och Barcelona följde upp det med att värva Philippe Coutinho för 1,5 miljarder kronor nyligen.

Storköpen har även väckt en del kritik.

När PSG i somras värvade både Neymar och Mbappé såg klubben till att kringgå Uefas Financial Fair Play-regler genom att lösa Mbappé-affären som ett lån som blir en permanent flytt först till sommaren 2018.

– Det här är ett solklart fall av finansiell dopning, sa La Ligas president Javier Tebas.

– Om jag vill slopa FFP? Jag tror det eftersom det finns för många lagliga vägar runt det, fortsatte Arsenalmanagern Arsene Wenger.

Foto: Michel Euler / TT / NTB Scanpix

Planen: Stoppa miljardköpen

Och nu är en ändring på ingång, enligt Le Parisien.

Tidningen uppger att de nuvarande FFP-reglerna – som enkelt förklarat handlar om att inte spendera mer än sin inkomst – är på väg att ändras.

I stället för den nuvarande modellen ska ett nytt system, kallat Financial Fair Play 2.0, införas. Den slopar det nuvarande kravet om att inte spendera mer än sin inkomst och sätter i stället ett maxtak att värva för max en miljard kronor mer än man säljer för.

I PSG:s fall hade till exempel värvningarna av Neymar och Mbappé aldrig kunnat slutföras om klubben inte sålt spelare för 2,7 miljarder kronor under sommaren.

”Storklubbarna bakom protesten”

Bakom protesten och regeländringen sägs storklubbar som Bayern München, Juventus, Real Madrid och FC Barcelona ligga.

”De har tröttnat och vill ha ett mer rättvist regelverk”, skriver Le Parisien.

Förutom maxspenderandet finns förslag om att maximera antalet seniorspelare i en klubb till 25 stycken för att undvika stora lånesystem likt det Chelsea och Manchester City använder sig av. Dessutom vill Uefa kontrollera klubbarna skuldsättning och att sponsoravtal – likt det PSG har med en rad partner i Qatar – inte får överstiga 30 procent av den totala omsättningen.

Beslutet väntas klubbas igenom vid ett möte för UEFA: s verkställande kommitté den 24 maj och träda i kraft redan till sommaren.

Här är fotbollens 10 dyraste övergångar 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM

Uefa

Neymar

Paul Pogba