Bergkvist ny tränare i Umeå IK

FOTBOLL

"Jag vill vara där uppe och slåss"

Foto: BILDBYRÅN
Maria Bergkvist som assisterande i Umeå 2009.

Maria Bergkvist tar över som huvudtränare för Umeå IK. Klubben hon spelat nio säsonger med och som hon varit assisterande tränare för i fem säsonger. För att ta tillbaka klubben till toppen.

– Det här är min klubb, säger Maria Bergkvist till Sportbladet.

Umeå IK var nästan oslagbart i början på 2000-talet, de vann sju SM-guld på nio år och där fick även stjärnspelaren Marta sitt stora genombrott. De senaste säsongerna har laget inte varit samma titelutmanare och den förra säsongen slutade Umeå IK i mitten av tabellen.

Klubben vill bygga om och återfå sin topposition i svensk fotboll. I dag meddelade klubben att man gjort klart med den tidigare assisterande tränaren Maria Bergkvist som huvudtränare.

– Jag önskar att jag kan ta tillbaka dem till där vi var. Åtminstone närmare, så att vi slåss om titlar igen. Det skulle vara grymt kul, säger Bergkvist till Sportbladet.

– Det här är min klubb. Jag har varit här sedan -99, spelat nio säsonger och varit med och vunnit allt. Den känslan vill jag ta med mig som tränare. 

"Utmaning jag är redo för"

När hon fick frågan om att bli ny huvudtränare tvekade hon inte. Hennes fem tidigare säsonger som assisterande tränare under Joakim Blomqvist gjorde henne sugen på mer.

– Jag tilläts ha stort ansvar i det defensiva spelet, ta stor plats och utvecklas som ledare. När de ställde frågan kände jag att den här utmaningen är jag redo för.

Hon kommer att ha huvudansvaret för träningen. Tidigare sportchefen Torbjörn Nordström och Linda Dahlqvist kommer dela på rollen som assisterande tränare. Utöver det kompletteras tränarstaben med fystränare och en mentaltränare.

Tillsammans vill de bygga ett lag med mycket spelintelligens och försäsongen kommer att dediceras till att bygga upp spelarna individuellt, både psykiskt och fysiskt.

– Vi måste fortsätta jobba på att höja vår spelförståelse ytterligare. Vi ska vara ett svårläst lag, för det är de som skördar stora framgångar.

Siktar högt

Än så länge har hon ingen färdig trupp att jobba med, men Bergkvist känner de flesta spelarna sedan tidigare. Enligt henne har de har stor potential och har utvecklats mycket de senaste åren. 

– Jag litar på att föreningen ger mig en bra trupp och då kommer UIK sikta högt. Jag vill vara där uppe och slåss, säger Bergkvist.