Tankovic: Tycker att de förnedrar mig

FOTBOLL

Han ratades av A- och U21-landslaget.

Det får Muamer Tankovic att rasa.

– Det känns som de förnedrar mig när de inte tar ut mig, säger 20-åringen till Expressen.

– Den sista perioden har han inte varit tillräckligt bra, säger förbundskapten Håkan Ericson.

Foto: Ericson och Hamrén.

För ett år sedan bestämde sig Muamer Tankovic för det svenska landslaget – Zlatan Ibrahimovic hade ett finger med i spelet. I början av mars 2014 debuterade ”Mujo” för A-landslaget.

Ett år senare ser det helt annorlunda ut.

Nästa helg är det uppehåll i klubblagsfotbollen på grund av EM-kval. I dag presenterades trupperna. Förbundskapten Erik Hamrén tog inte ut Tankovic till kvalmatchen mot Moldavien eller träningsmatchen mot Iran.

U21:s förbundskapten Håkan Ericsson, som spelar träningsmatcher inför EM i sommar, valde också att rata AZ Alkmaar-spelaren.

– Jag är riktigt besviken på ledarna och på Håkan Ericson. Att jag inte är med i A-landslaget kan jag köpa, men att jag inte ens kommer med i det riktiga U21-landslaget köper jag inte alls, säger 20-åringen till Expressen.

”Fanns inte i planerna”

– Jag pratade med Håkan för några dagar sedan och han sa att jag inte fanns i hans planer för ett eventuellt EM-slutspel. Sedan fick jag besked i dag att jag kom med i det andra U21-landslaget.

Det andra U21-landslaget är det ”nya U21-landslaget” med spelare födda 1994 eller senare. Det är inte det laget som ska spela EM-slutspel i sommar, utan de har två planerade vårsamlingar 2015 och tränas av Jens Gustafsson.

– Jag är stolt över att spela för svenska landslaget, men jag tycker att jag är för bra för att spela med det här unga U21-landslaget. Det känns som de förnedrar mig när de inte tar ut mig, säger Tankovic.

20-åringen har spelat 16 matcher för AZ Alkmaar den här säsongen, han har stått för fem fullträffar.

Ericson: Inte stängt dörren

Sportbladet ringde upp förbundskapten Håkan Ericson, som berättar att han inte har tagit ut någon trupp till EM i nuläget.

– Nej, nej. Tvärtom sa jag att det är ingen stendörr som är stängd där, utan det finns glipor i den öppningen. Det finns två vägar dit. Dels försök få kontinuerlig speltid i AZ och prestera det jag förväntar mig och hoppas att han ska göra i holländsk liga. Den andra vägen är att se till att vara bäst i det lägret med yngre U21, säger Ericson.

– Jag tycker att han har fina kvalitéer, vilket han fick höra också. Det är klart man måste ha koll på var ”Mujo” gör. Men den sista perioden har det inte varit tillräckligt bra enligt min mening och därför är han inte med. Så enkelt är det. Jag har absolut inte tagit ut någon EM-trupp och jag har inte heller meddelat honom att han inte kan få komma med. Jag sa bara att jag inte har planer för honom den här samlingen.

Har han missuppfattat något?

– Det vet jag inte. Det låter ju så om man uttalar sig så. Men jag har svårt att tro att han missuppfattade det för jag var tydlig i det jag sa.

”Ingen hel match sedan dess”

Ericson tycker att ”Mujo” hade en positiv inställning i december när han var med på lägret med det nya U21-landslaget.

– Sedan tycker jag kanske inte hans prestation var jättebra där, inte så pass bra att jag tycker att han automatiskt ska vara med i EM-laget. Men han hade en bra attityd och gjorde ett helt okej läger därnere.

– Och därför har jag följt honom noga under våren. Dels var jag nere och skulle titta på honom i två matcher, men då har han suttit på bänken. Sedan har jag sett de minuterna han har gjort på slutet. Från 1 februari har han alltså åtta matcher där han bara startat en. Ingen hel match sedan dess alltså.

Ericson berättar att han i stället valde till exempel Modou Barrow, Branimir Hrgota och Sam Larsson.

– Jag sa till Mujo att jag förväntade mig att han skulle vara i topposition när det gäller poäng i holländska ligan, och det har jag inte sett på slutet. Det hoppas jag att du visar under den tiden som är kvar. Det tycker jag är okej, de förväntningarna har man på Mujo, för den kapaciteten har han, säger Ericson.

ARTIKELN HANDLAR OM