Lugano: ”Jag hade många erbjudanden”

FOTBOLL

Stjärnförvärvet om varför han valde spel i allsvenskan och Häcken

GÖTEBORG. Diego Lugano, 34, har gjort sin första träning med BK Häcken.

För Sportbladet berättar Uruguays VM-hjälte om vänskapen med Zlatan och Markus Rosenberg, semestern i Kiruna och sin fysiska status.

– Jag hade många erbjudanden från de största klubbarna i Sydamerika, säger han.

Uruguays lagkapten skadade knät i VM i Brasilien i somras och har inte spelat någon match sedan dess. Nu siktar han på att vara med i Copa América i sommar och behöver speltid. Kontraktet med BK Häcken gäller till 4 juni, men båda parter är öppna för en förlängning. På fredagsförmiddagen genomförde han sin första träning med sina nya lagkamrater på BK Häckens högklassiga anläggning Gothia Park Academy inför ett stort medieuppbåd.

– Det var bra struktur på passet. Ett ungt lag som välkomnade mig på ett bra sätt. Jag hoppas kunna bidra med erfarenhet. Jag har en lång flygresa i kroppen och tidsskillnaden på fem timmar känns, men jag är redo att spela direkt, det är därför jag är här. Det känns stabilt och jag är bra förberedd. Jag saknar rytm och tajming men det brukar komma tillbaka snabbt när man börjar spela.

”Staden är fin”

Varför valde du BK Häcken av alla klubbar?

– Nu är det läge att tänka på sig själv. Jag behöver hitta en bra sportslig nivå i lugn och ro. Då är det perfekt här och staden är fin och klubben är välorganiserad och förstår min situation. I Sydamerika är jag en referenspunkt… och det hade blivit lite för mycket just nu med allt runtomkring.

Vad hade du för andra erbjudanden?

– Jag hade väldigt många faktiskt. Framför allt i Sydamerika förstås. De var stora klubbar i Argentina, Brasilien, Chile, Uruguay, Paraguay, Colombia, Ecuador och även i Spanien.

Är du kvar i BK Häcken i höst?

– Jag vet inte. Du vet inte heller om du är här i höst. Man kan aldrig veta vad som händer i livet. Men jag är här nu och det känns väldigt bra.

Är du fortfarande lagkapten i landslaget?

– Det borde du fråga mina lagkamrater om, inte mig. Men ett av mina mål är att hitta en bra nivå och komma tillbaka till landslaget. Jag är alltid redo för landslaget.

Hur länge till tänker du spela fotboll?

– Efter VM i somras hade jag ingen lust alls att spela mer. Skadan var jobbig, men nu är jag verkligen sugen igen och redo att tävla. Jag tar det dag för dag och tittar inte för långt framåt. Jag försöker bara njuta.

I Kiruna på semester

Ska du lära dig svenska?

– Hoppas det! Ge mig lite tid så.

Tro inte att det är första gången som Diego Lugano besöker Sverige.

– Jag var i Kiruna förra vintern på semester. Vi ville uppleva något annorlunda och fick se norrsken och besökte ishotellet. Det var häftigt.

Den 95-faldige landslagsmannen har spelat i klubbar som São Paulo, Fenerbahce, PSG, Málaga och West Bromwich. Under tio månader delade han omklädningsrum med Zlatan Ibrahimovic i Paris.

– Vi har en ömsesidig respekt för varandra och pratade en del om jakt i Sverige. Jag har bra minnen från den tiden. Om jag är i Paris någon gång pratar vi lite, men annars har vi i stort sett ingen kontakt. Alla är upptagna med sitt i den här branschen.

I West Bromwich spelade mittbacken med Jonas Olsson och Markus Rosenberg.

– Jag hoppas få spela mot Markus i ligan inom kort. Han är väldigt professionell och har mycket talang. Jag har även pratat en del om Sverige med Sebastian Eguren (tidigare i Hammarby och AIK), som är en bra vän. Skandinavisk fotboll är fysisk och dynamisk och det passar mig bra, säger Diego Lugano.

BK Häcken möter Vålerengen i en träningsmatch i morgon. Stjärnvärvningen inleder dock på bänken.

– Det är för tidigt för honom att starta. Han har flugit i 23 timmar, men är han redo för ett inhopp så kan det bli det, säger tränaren Peter Gerhardsson.

”Härligt offensiv skalle”

Hur ser du på hans fysiska status?

– Ingen aning. Han kom hit i morse och jag gör ingen bedömning av dagens insats. Jag säger aldrig någonting när jag ser en spelare för första gången. Men det är en härligt offensiv skalle på honom, han ville träna direkt.

Vad har du för förväntningar på honom?

– Inga alls. Meriter och cv är en sak, men form är färskvara. Det handlar om tid och att lära känna varandra. Han har inte spelat på ett tag och vi vet att tempot här kan vara ganska högt.

Hur känns det att träna en så meriterad spelare?

– Det är inget konstigt. Jag var i Helsingborg när Henrik Larsson var där. Det handlar inte om meriter utan om vad man är för en människa. Diego verkar vara en skön kille som brinner och älskar fotboll. Man blir inte lagkapten om man inte är en bra kille, så det känns intressant och kul, säger Gerhardsson.

ARTIKELN HANDLAR OM