”Röven är fram hur man än vänder sig”

FOTBOLL

GÖTEBORG. Först säkrade Blåvitt en finaplats i svenska cupen.

Sedan kom kritiken mot att spelplatsen lottas.

– Det skulle inte kunna hända i andra ligor, menar Jörgen Lennartsson.

– Det är kasst, tycker Peter Gerhardsson.

Semifinalen mellan IFK Göteborg och Häcken blev aldrig särskilt dramatisk. Blåvitt var det bättre laget och vann komfortabelt med 3-1 efter mål av Lasse Vibe och två av Jakob Ankersen.

Frågorna på presskonferensen kom därför att handla om det som komma skall: Finalen.

IFK Göteborg möter vinnaren av Örebro SK och Elfsborg, en match som spelas på Behrn Arena under söndagen.

Var finalen spelas är inte bestämt ännu, det avgörs genom lottning mellan finallagen.

Efter bara två år på nationalarenan Friends har Svenska Fotbollsförbundet alltså ändrat sig.

”Nu ska det lottas...”

Ett beslut som nu får kritik:

– Det har varit olika varianter på cupfinalen varenda år de senaste 20 åren. Nu ska det lottas. Det är en jävla fördel att få hemmaplan i en cupfinal. Det är ganska ovanligt. Tänk en FA-cupfinal mellan Liverpool och Chelsea på Anfield, det skulle inte kunna hända. Inte i Spanien heller, säger Jörgen Lennartsson.

Och tillägger:

– Samtidigt är det inte så kul med 3000 åskådare som det var på Friends i fjol. Jag har ingen lösning på problemet. Hur man än vänder sig har man röven fram i den här frågan. Vi får hoppas att slantsinglingen blir till vår fördel. I så fall är det ett jävla bra beslut om vi får hemmaplan (skratt).

Häckens tränare Peter Gerhardsson var ännu skarpare i sin kritik:

– Det är inte det sportsliga som styr. Det ska bli spännande att se vad de ändrar till nästa år. Sportsligt är det helt kasst tycker jag, säger Gerhardsson.

Även spelarna kritiska

Även spelarna i IFK är kritiska till beslutet, även om det kan bli en lyckolott att spela finalen på Gamla Ullevi.

– Oddsen kommer att bygga mycket på vem som får hemmaförel. Får vi matchen är det kul, men jag är van vid att man spelar på samma arena år efter år, IFK:s anfallare säger Lasse Vibe.

Lagkaptenen Mattias Bjärsmyr håller men och är också kritisk till att finalen kan komma att spelas på konstgräs, både Örebro och Elfsborg har konstgräs på sina arenor:

– Det är synd för fotbollen om cupfinalen ska spelas på konstgräs. Jag hävdar att den ska spelas på vanligt gräs. Vill man ha cupen så stor som man vill att den ska bli och ska svenska klubbar närma sig Europa så får de också spela efter det, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM