Champions League fotboll (herrar)

Den fula ankungen – och svanen Samuel

Av: 

Nemrud Kurt

FOTBOLL

Leder sitt Basel i kväll

Walter Samuel.
Walter Samuel.

Han har gjort det förr och kan göra det igen.

Walter Samuel styrde försvaret i ett vinnande Inter 2010.

Nu är han tillbaka i rampljuset för att ta täten i Basel 2015.

Basel har visserligen vunnit ligan fem år i rad, men i Champions League är det ingen som egentligen räknar med laget. Det är inte så konstigt.

Vad har en skara schweizare att sätta emot när Gareth Bale och Cristiano Ronaldo trycker igång turbon? Vad har de att hämta när Liverpools rubiner gnistrar i anfallet för att skina starkare än Luis Suarez?

Svaret på fråga ett: Inte särskilt mycket.

Svaret på fråga två: Ganska så mycket.

Vi är framme i åttondelsfinalerna av den finaste klubblagsturneringen och med oss har vi FC Basel.

De kom tvåa i gruppen efter Real Madrid och hakade på slutspelståget efter att ha plockat upp Liverpools borttappade biljett. Ombord finns kapten Marco Streller, svensken Behrang Safari – och Walter Samuel.

Nu har Emile Heskey aldrig varit någon anfallare i världsklass – eller? – men han vet hur det känns att braka in i den argentinska muren.

– Samuel var min tuffaste motståndare. Stor, stark och snabb. Stentuff.

"Min tuffaste motståndare"

Samuel, kallad ”The Wall”, har vunnit sexton pokaler och styrde backlinjen i ett Europa-euforiskt Inter för fem år sedan.

Tidigt förra säsongen stod det klart att tiden i Italien led mot sitt slut och många trodde att Samuel skulle varva ned i hemlandet, spela sina sista fotbollsmatcher utan att riktigt dansa på de största scenerna. Det blev inte så.

En stolt klubb i Schweiz höll spelarpresentation den 23 juli i fjol. Allra nöjdast var klubbpresidenten Bernhard Heusler.

– Vi har värvat en oerhört erfaren spelare med fantastisk personlighet. Den här affären visat hur attraktiv Basel och den schweiziska ligan är på väg att bli.

Nu är det som det är med klockan som tickar och åren som går. Som fotbollsspelare växer du fram på ungdomens vår, glänser i sommarens solsken, dalar på ålderns höst och trampar i skadesnö när vintern kommer.

36-årige Samuel debuterade visserligen en månad efter att ha skrivit på, men sedan drogs han med skador och det dröjde till långt in på säsongen innan han återigen äntrade planen.

Fansen skeptiska

Många Basel-supportrar hade skrutit om en stjärnvärvning, men det fanns vissa som undrat hur Samuel skulle få  – eller ta – plats i en smockad backuppsättning.

Sedan fanns en klick fans som inte orkat resonera och analysera mer än att belysa det självklara: Samuel var 36, snart 37.

Han skulle inte spela särskilt många matcher, han skulle bli ifrånsprungen när Ronaldo och Bale svischade förbi, han skulle inte orka hålla kroppen i trim hur mycket hjärnan än skickade rätt signaler till musklerna.

Den senare skaran fick rätt.

Hittills har Walter Samuel gjort åtta matcher. Det är betydligt färre än i Roma, där han kamperade ihop med Aldair och Antonio Carlos Zago i en startelva som stormade mot den gyllene segerskölden.

Det är inte i närheten av lika många som i Real Madrid, dit han värvades efter att Florentino Perez äntligen tog sitt förnuft till fånga och skeppade över en mittback av högsta klass (och sålde honom året därpå).

"Fullt förtroende"

Men för blott elva dagar sedan bjöd Samuel på en storartad insats i ligamötet med Grasshoppers. Han höll ställningarna i försvaret, skickade iväg en strålande assist till kapten Steller och bidrog starkt till 4-2-segern.

När Basel gör sig redo för åttondelen mot Porto i kväll kommer man till spel utan kometen Fabian Schar – som menar att det inte är någon fara.

– Jag har fullt förtroende för att Walter kan ersätta mig mot Porto. Vi ska vara glada över att vi kan luta oss tillbaka mot en sådan erfaren spelare.

Nu är Basel ingen italiensk ligamästare och tränare Paulo Sousa är inte José Mourinho, men förhoppningarna finns om att Samuel ska lyfta klubben på samma sätt som han lyfte Inter 2010.

Den italienska klubben var en ful ankunge, men växte fram till att bli den vackraste svanen av alla. Sagan är klassisk. Lika klassisk som Samuel.

Om Basel är turneringens fula ankunge är det han som kan förvandla klubben till svan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Champions League fotboll (herrar)