Fotboll

Så hotade TV4 Kentaro till tystnad

Av: 

Robert Laul

Michael Wagner

FOTBOLL

”Påminde om sekretessen”

Kentaro AB gjorde allt för att försöka ta sig ur konkursen.

Men när de ville visa upp sitt fotbollsavtal med TV4 i Hovrätten stoppades Kentaro av – TV4, som ­hotade med skadestånd.

– Vårt ombud påminde om sekretessen, säger Magnus Törnblom hos ­tv-kanalen.

När Kentaro AB i somras försattes i konkurs höll affärspartnern TV 4 inne en betalning till bolaget på 63 miljoner. Pengarna skulle vara ersättning för rätten till tv-sändningarna under det tredje kvartalet i år.

När sedan Kentaro med näbbar och klor försökte häva konkursen ville om­budet Raymond Nordin ­Morard skicka in avtalet med TV4 till Hovrätten. 

Han fick då ett skarpt mejl från TV4:s ­advokat Mattias Erdös om vilka följderna kunde bli om avtalet ingavs till Hovrätten: ”TV4 AB kan komma att rikta ­skadeanspråk eller göra gällande andra påföljder mot din huvudman”.

Varför hotade ni med det?

– I princip alla våra avtal omfattas av sekretess och då finns det också en klausul att om någon bryter sekretessen så kan det leda till skadestånd, säger TV4:s pressansvarige Magnus Törnblom. 

– Det var inte domstolen som ville få tillgång till avtalen utan att det var Kentaro som frågade oss. Det råder tuff konkurrens på marknaden och vi vill inte avslöja för våra konkurrenter exakt hur vi tänker när det gäller den här typen av rättigheter, säger Törnblom.

Hovrätten fastställde senare Kentaro AB:s konkurs – och TV4 har inte heller betalt fakturan på 63 miljoner kronor för tv-sändningarna.

– Vi har hävt avtalen med Kentaro AB. Därefter har vi slutit avtal direkt med fotbollens parter. Det säkrar klubbarnas intäkter fram­över och vår tillgång till ­rättigheterna. Vi är inte skyldiga Kentaro något, ­säger Törnblom i ett skriftligt svar till Sportbladet.

”TV4 ska betala”

Konkursförvaltaren Hans Renman som under gårdagen var i London, där han bland annat ställde frågor till Kentaroföreträdarna Philippe Huber och Philipp Grothe, har en annan uppfattning:

– Jag anser att TV4 ska betala fakturan. Samtalen med Kentaroföreträdarna har varit givande och från den engelska konkursförvaltaren har jag fått delar av det svenska bolagets bok­föring. Min förhoppning är att informationen ska kunna göra att jag känner mig ännu säkrare i mina ståndpunkter, säger Renman.

– Om TV4 väljer att runda Kentaro AB:s konkursbo är det min skyldighet som konkursförvaltare att bedöma om detta måste accepteras eller om det finns grund för att vidta rättsliga åtgärder mot TV4, säger Renman.

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!