Experten Svensson hyllar Hamréns trupp

FOTBOLL

Han ser även ljust på Sveriges framtid: ”Finns många duktiga spelare”

1 av 21 | Foto: Den 12 december meddelade Erik Hamrén att Anders Svensson slutar i landslaget. Totalt blev det 148 matcher i Blågult.

Han är nöjd med landslagstruppen – ser fram emot att kommentera sina före detta lagkamrater.

Sveriges meste landslagsman ser även ljust på den blågula framtiden.

– Det finns mängder med spelare, så jag är inte direkt orolig över att det ska finnas tillräckligt med kvalité, säger Kanal 5-experten Anders Svensson.

I slutet av maj meddelade Kanal 5 att Anders Svensson, Sveriges mest meriterade landslagsman med 148 landskamper, blir ny blågul expert under EM-kvalet 2016.

I dag presenterade förbundskapten Erik Hamrén sin första trupp inför det äventyret.

En positiv trupp enligt den 38-årige Elfsborgsspelaren.

– Jag tycker det är roligt att de satsar på lite nya, unga och spännande spelare – framför när det gäller Hrgota, Bahoui och Forsberg. Jag hade inte heller haft något emot om de hade plockat med en yngre försvarsspelare. Bahoui och Forsberg, som jag ser regelbundet i allsvenskan där jag själv spelar, är definitivt två spelare som är värda den här chansen. Båda två har en otrolig potential att bli riktigt duktiga internationellt, säger Anders Svensson.

– Bahoui är en fantastisk spelare. Jag tycker att han borde ha varit aktuell redan förra året, han har tagit ett steg ytterligare. Forsberg är nog den spelaren som har tagit störst steg av alla i allsvenskan det här året. Har gått från en bra spelare till en av de absolut bästa. Om de skulle få spela från start skulle jag inte varit ett dugg orolig, det är spelare jag tycker är på en bra nivå redan.

”Saknar väl försvarsspelare”

Någon spelare du saknar?

– Det skulle vara någon av de yngre mittbackarna som har knackat på dörren, men även ytterbackar, jag saknar väl försvarsspelare. Men Erik har bättre koll på de spelarna, särskilt de som spelar utomlands. Pontus Jansson lämnade allsvenskan nyligen, det är en spännande mittback, han har säkert varit med i diskussionerna. Sen är jag väl lite partisk i fallet, då jag spelat med dem. Men jag tycker att Oscar Hiljemark och Niklas Hult borde vara högaktuella för landslaget, de är säkert med i diskussionerna med.

Alexander Kacaniklic petas och Muamer Tankovic spelar i U21-landslaget. Förvånar det dig?

– Tankovic har jag inte sett så mycket, men han har fått en bra start i den holländska ligan. Om han fortsätter leverera där på den nivån som han visade upp under den korta tiden han fick spela i Fulham så lär han snart vara tillbaka i landslaget snart. ”Alex” är en spelartyp som jag vill ha i en trupp. Nu finns det spelare som Forsberg och Bahoui, som har den kvickheten och kan utmana en mot en, såna växer inte på träd. ”Alex” är den med mest erfarenhet, men han har inte spelat på länge och det är klart han behöver få mer speltid. Han är en väldigt duktig spelare, så kommer han till en klubb som låter han spela så är han tillbaka snart igen.

”En boost för allsvenskan”

Vad betyder det för allsvenskan att två unga spelare, Bahoui och Forsberg, blir uttagna?

– Jag tycker det är helt rätt. När de har spelat internationella matcher så har de presterat otroligt bra, så jag är inte förvånad. Jag gillar att man vågar ta med sådana här spelare, som kan avgöra matcher och skapa situationer, du får mycket fart och det är något jag vill man ska prioritera ännu mer. Jag tror det är en ”boost” för allsvenskan. Alla spelare får se att man kan komma med som allsvensk spelare om man jobbar hårt och gör det bra.

Det har varit en del snack kring tiden efter Zlatan Ibrahimovic. Är du orolig inför framtiden?

– Vi har jättemånga duktiga spelare i allsvenskan och utomlands. Jag tycker snacket om hur det ska gå när Zlatan slutar är överdrivet. Det är klart, vi kommer kanske aldrig få en sån spelare igen, men jag är inte orolig för landslaget ändå. Det finns så många duktiga spelare i allsvenskan och utomlands.

– Det är många spelare som har gått utomlands. Hult har stuckit från oss, Quasion lämnade AIK och Melker Hallberg försvann från Kalmar, du har även Pontus Jansson. Sen är det klart att spelarna måste få speltid i sina klubbar när de har lämnat allsvenskan.

”Vill inte prata hål i huvudet”

Hur ser du på kommentatorsjobbet?

– Det blir kul. Framför allt får man vara på plats och se matcherna, det ska bli jäkligt roligt. Jag sjunger ju på sista versen som spelare och behöver kanske jobba med något annat. Jag ska ge feedback till tittarna, förklara min syn, hur spelarna till exempel tänker i olika situationer. Folk som tittar mycket fotboll och älskar fotboll kanske inte kan det taktiskt, utan ser det mer uppenbara. Då kan jag hjälpa till med allt runt omkring. Det ska bli roligt att prova på det, men det kommer ta tid att bli duktig på det. Hur mycket man ska prata? När man ska vara tyst? Att man inte blir för långrandig när man säger något, man vill att tittarna ska få den bästa upplevelsen. Man vill inte prata hål i huvudet på folk heller.

Tror du det blir svårt att kritisera dina före detta kollegor?

– Nej, jag tror inte det. Jag är inte ute efter såga spelare, jag är ute efter att ge förklaringar till det som sker på planen. Jag fliker in med expertis runt situationer som uppstår under matcherna, jag är inte ute efter att såga någon. Förhoppningsvis kan jag komma med konstruktiv kritik, förklara varför spelare gör si och så. Försöka vara så rak och ärlig som möjligt, försöka göra det till en bra upplevelse till de som tittar.

Blir du en lugn eller uppjagad expert?

– Jag vet inte. I början är man oerfaren och håller nog en dämpad profil. Som alla andra fans vill man att det ska gå bra för Sverige, inget snack om det. Man kommer leva sig in, och det är mycket känslor för man har spelat med många av dem. Man älskar Sverige och man vill att vi ska nå mästerskap.