Afrikanska mästerskapen i fotboll

Evakuerade fansen in till innerplanen

Av: 

Patrik Brenning

Emelie Fredriksson

FOTBOLL

Stor skandal i Afrikanska mästerskapen – jagade bort supportrar med helikopter

Ghana hade säkrat finalplatsen i Afrikanska mästerskapen när publiken i Ekvatorialguinea fick nog.

Publiken kastade in flaskor på planen och mot rivaliserande supportrar vid upprepade tillfällen.

Enligt Eurosport tvingades säkerhetspersonal till sist evakuera Ghanas fans in på innerplanen samtidigt som hemmafansen jagades bort från läktaren med en helikopter.

Ekvatorialguinea hade redan stått för en jätteskräll genom att ta sig till semifinalen i Afrikanska mästerskapet på hemmaplan. Men publiken var långt ifrån nöjd med det.

Matchen mot Ghana fick stoppas tillfälligt minuter in i andra halvlek, och redan i halvtid fick Ghanas spelare skyddas av polis, när hemmapubliken kastade in flaskor mot spelarna.

"Ville att spelarna skulle vara i säkerhet"

Efter 83 minuter tvingades säkerhetspersonalen, enligt Eurosport, till sist evakuera Ghanas supportrar ner till innerplanen när de attackerades med flaskor.

– Jag visste inte vad det var som hände, men vi såg några våldsincidenter. Jag kan inte säga att jag inte var orolig, men jag ville att mina spelare skulle vara i säkerhet, det var mycket viktigt för mig, säger Ghanas förbundskapten Avram Grant enligt dailymail.co.uk.

Spelet hölls sedan samtidigt som en helikopter cirkulerade inne på arenan, enligt Eurosport i ett försök att jaga bort hemmafansen. De gästande supportrarna fick sedan evakueras via spelartunneln för att skydda dem mot Ekvatorialguineas uppretade supportar som väntade kvar utanför arenan.

”Som en krigszon”

”Polishelikoptern hovrar ovanför planen med Ghanas fans utsatta för riktig fara. Det är som en krigszon”, beskriver Ghanas fotbollsförbund på sin Twitter-sida.

– Jag har aldrig spelat inför något liknande och jag skulle vilja be om ursäkt å lagets vägnar. Det var en märklig erfarenhet. Något jag aldrig upplevt tidigare, säger Ekvatorialguineas anfallare Emilio Nsue.

Jordan Ayew hade gjort 1-0 för Ghana från straffpunkten, Wakasu Mubarak ökat på till 2-0 och André Ayew stängt matchen definitivt efter 74 minuter med sitt 3-0 innan spelet bröts.

Efter ett uppehåll på över en halvtimme återupptogs sedan spelet igen och matchen kunde slutföras – men först sedan stora delar av publiken evakuerats och tårgasen som använts lagt sig.

Finalen mellan Elfenbenskusten och Ghana spelas på söndag.

– Jag sa till spelarna i halvtid att vi bara måste spela vårt spel och jag är glad att vi gjorde det. Jag vet att ingen trodde att vi skulle lyckas i den här turneringen men jag sa till spelarna att det inte spelar någon roll vad folk säger. Det som betyder något är vad vi gör på planen och vi har spelat bra, säger Avram Grant enligt BBC.

FOTNOT: Finalen Ghana–Elfenbenskusten spelas 19.30 söndag och sänds på Eurosport.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Afrikanska mästerskapen i fotboll

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Afrikanska mästerskapen i fotboll