Bevisen mot Kindberg: ”Fördelning luft”

avMartin Tolén

Publicerad:
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Daniel Kindberg, ordförande i Östersund

Scheman över hur pengar ska flyttas märkta med orden ”fördelning luft” och ”luftfaktura”.

Det är några av de fynd som gjorts i Östersundshem internutredning mot ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg, enligt ÖP.

I mitten av april slog ekobrottsmyndigheten till på Östersundshems kontor för att beslagta Östersundshems dåvarande vd och Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindbergs dator.

Kindberg anhölls, på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott, och även hans affärspartner misstänktes ha sponsrat ÖFK med 4,6 miljoner kronor mellan åren 2014 och 2015, vilket ska ha motsvarat omkring hälften av företagets rörelsekostnader.

”Det är anmärkningsvärt att så stor del av (företagets) intäkter kan betalas till ÖFK”, skrev Skatteverket.

”Fördelning luft och luftfaktura”

Och sedan dess har Östersundshem startat en internutredning.

Nu, ett drygt halvår senare, kan Östersunds-Posten visa resultatet av utredningen och redovisa en rad olika fynd som gjorts vid Kindbergs arbetsplats.

Bland annat rör det sig om anteckningar Kindbergs kontor som visar på hur pengar ska flyttas runt och hur faktureringar ska ske. Och på ett annat blad finns ett slags schema över hur pengar ska flyttas runt mellan två av Kindbergs bolag (ÖFK och ÖFK:s bolag Driftaren) och affärspartnerns flyttfirma.

Fynden gjordes på en bokhylla i hans rum och på anteckningarna står det orden ”fördelning luft” och ”luftfaktura” samt en uträkning på hur många procent som ska läggas på olika byggprojekt.

Lurade på 10,7 miljoner kr

Enligt internutredningen ska det finnas bevis på att Östersundshem blivit lurade på 10,7 miljoner kronor då företag tagit för mycket betalt och Kindbergs affärskollega skickat osanna fakturor från sin flyttfirma.

Ett eventuellt åtal mot Daniel Kindberg – som inte gått att nå för att besvara ÖP:s uppgifter – dröjer.

– Utredningen pågår fortfarande men börjar närma sig sitt slutskede, sa kammaråklagare Niklas Jeppson till TT i slutet av augusti.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM