Johansson: ”Varför hon och inte jag?”

Lennart Johansson, 88, i stor intervju

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

En ärlig man, i en oärlig tid.

Medan pamparna i de stora fotbollsförbunden åkt dit en efter en har det aldrig riktats några misstankar mot före detta Uefa-president Lennart Johansson.

På det privata planet har livet nyligen varit tyngre.

I vintras gick hans livskramrat Lola bort.

– Det är oundvikligt att inte tänka på döden vid min ålder. Varför hon och inte jag? säger Lennart, 88, som i en stor intervju med Sportbladet berättar att det snart är dags att dra sig tillbaka.

Hederspresidenten har fortfarande eget kontor på Svenska Fotbollförbundets kansli i Solna. Direkt till höger, andra dörren till vänster, en bild med texten ”Lennart Johansson office”.

– Här jag sitter jag alla veckans dagar förutom lördag och söndag, säger Lennart vars handslag är alltjämt bastant.

Vad jobbar du med?

– Framför allt med att svara på enkäter från Uefa. Jag ger min syn på olika undersökningar som kommer från kommittéerna.

Levde ihop i 40 år

Att arbeta vid 88 års ålder är ett sätt att hålla sorgen borta. På kontorets skrivbord står ett inramat foto som påminner om den. Dagen före nyårsafton i fjol dog hustrun Lola som Lennart levde ihop med i 40 år.

– Hon hade varit hos frisören. Hon var snygg i håret och satt och pratade om att hon skulle köpa en ny klänning för vi var bortbjudna på middag hos en av ungarna.

– Medan vi pratade ramlade hon framlänges ur stolen och hamnade på golvet. Jag trodde att hon hade svimmat. Men så var det inte.

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET

Under halvåret som följde flyttade Lennart Johansson från Stora Essingen i centrala Stockholm ut på Vätö.

– Det blev så mycket grubblerier på vad jag hade gjort rätt och fel. Mest fel. Det var en förvirrad tid.

Vad är det svåraste med att förlora sin livskamrat i din ålder?

– Att komma över alla kontroverser man har haft. Man sitter och ångrar massa saker. Varför sa jag så och varför bråkade vi om det? Man vill göra bot, men det blir inget av det, utan det blir en konstlad tillvaro där man med tiden har svårt att erkänna att man är ensam. Jag är inget bra på det.

Vad har du för människor runt dig i dag?

– Jag har mina barn och barnbarn som kommer hem till mig. Och så har jag hemtjänst så jag får hjälp med maten på kvällen. Det är massa detaljer, som att få på sig strumporna. Man är ju ingen gymnast längre, säger Lennart.

Han tillägger med ett litet flin:

– Jag anställt ”Matte” (assistenten Mats Lindberg, förre detta hockeyhjälte i AIK). Han är väldigt praktisk, sedan är han nykter också, det är jag sällan.

”Var en förskräcklig kris”

För tio år sedan drabbades Lennart Johansson själv av en stroke och kampen tillbaka var tuff.

– Jag gjorde det genom att följa de råd jag fick. De var inte så många, men jag försökte motionera mer och leva ett sundare liv. Den var en förskräcklig kris, men jag kom ur den.

I november ska han fylla 89 år och sedan Lolas bortgång tänker Lennart allt oftare på döden.

– Det är oundvikligt när man kommer till min ålder. Varför hon och inte jag? Först tyckte jag livet verkade vara ganska värdelöst, men jag brottade mig ur det också. Jag måste ju ha en uppgift kvar så länge hjärnan fungerar och hälsan är såpass som den är nu. Jag orkar jobba trots allt. Så jag beslöt mig för att fortsätta.

Är du rädd för döden?

– Nej, det är jag inte. Det är inget jag ser fram emot med någon stor önskan, men jag vet ju att min dag kommer när som helst. Den tanken vänjer du dig vid. Du vet att du inte är något undantag. När det är slut så är det slut.

Lennart gör en paus. Och sedan säger han med ett litet leende.

– Det var ett jävla samtal vi kom in på här. Men jag ska hänga i ett tag till.

Lennart Johansson och Pelé 1998.
Foto: Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN
Lennart Johansson och Pelé 1998.

Vill komma i kontakt med Pelé

En önskan Lennart har kvar är att komma i kontakt med fotbollslegendaren Pelé som i somras rapporterades svårt sjuk hemma i Brasilien.

– Det går inte att nå honom, men genom pressen finns det kanske en möjlighet? Jag har misslyckats att få tag på honom och det är jag ledsen över. Jag ser honom som en gammal vän. Jag hoppas han ser på mig på samma sätt. Nu får vi se vad som händer, säger Lennart hoppfullt.

Mellan åren 1990 och 2007 var Lennart Johansson president för det Europeiska fotbollförbundet Uefa. Han var även vice ordförande i internationella fotbollsförbundet Fifa. Mot Lennart Johansson har det aldrig riktats några misstankar medan många andra pampar dragits in i stora skandaler.

– Nä, och de där försvann ju också efter hand. Det beror på att flera stycken var köpta av (Sepp) Blatter har det visat sig. De har fått träda fram och avslöja sina brister. Blatters förslag i kommittéerna gick alltid igenom eftersom de andra hade fått betalt för att rösta med honom. Det var en följd av Joao Havelanges regim och den fick in Blatter på samma spår, hävdar Lennart.

Kan aldrig dra sig tillbaka – helt

Sedan 1937 är Lennart Johansson AIK-supporter, en klubb där han också varit ordförande och fortfarande är hedersordförande. Just nu marscherar AIK mot det allsvenska guldet, och för mannen som gett namn åt den allsvenska pokalen skulle ett sjätte AIK-guld under hans livstid bli väldigt speciellt.

– För att det här blir året då jag avslutar min aktiva karriär, säger Lennart. Att jag kommer minnas det därför. Det är min avsikt att inte hålla på och spela klok gubbe längre. Det får gå ändå.

Du drar dig tillbaka efter den här säsongen?

– Ja, det vill jag göra.

Från allt?

– Nja, jag kan aldrig dra mig tillbaka från fotbollen och AIK, det kan jag inte göra. Men från allt ansvar. Jag vill gärna vara den som blir intervjuad någon gång om mina erfarenheter eller komma med synpunkter på det som händer. Därvidlag har jag varit väldigt gynnad. Din kår har behandlad mig välvilligt. Jag har blivit hederligt bemött. Där har jag inte mycket att klaga på alls, säger Lennart Johansson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.