Irritationen i Eskilstuna: ”Inte skyldiga dem en krona”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Alex Ryssholm.

avDaniel Sörensen

FOTBOLL

Samarbetet mellan AFC Eskilstuna och Eskilstuna City har skapat frustration hos flera av Citys ungdomslag.

Detta då ungdomarna känner sig blåsta på pengar som de tjänat in på att hjälpa till under AFC:s hemmamatcher.

Pengarna har i stället lagts på löner till City-anställda.

AFC:s flytt till Eskilstuna inför säsongen 2017 blev inte vad folk hoppades på. Laget åkte ur allsvenskan efter bara en säsong.

Dessutom har det ekonomiska samarbetet med Eskilstuna City skapat irritation hos flera av Citys ungdomslag.

Ungdomslagen skulle nämligen få pengar från Tunavallens kioskverksamhet, då flera spelare och föräldrar hjälpte till och jobbade under AFC:s hemmamatcher i fjol.

Enligt Eskilstuna–Kuriren har Eskilstuna City fått en del pengar från AFC – men ungdomslagen har inte fått sin del av kakan.

– Vi har använt de 140 000 kronorna som kommit in till utgifter som varit prioriterade. Det handlar om löner bland annat. Det är förstås tråkigt att det blivit så men vi har ett arbetsgivaransvar, säger Cityordföranden Per Liljeroos till tidningen.

Ett trögt år ekonomiskt

Totalt är det någonstans mellan 10 000 och 26 000 kronor som Citys ungdomslag ska få, beroende på hur många från de olika lagen som var med och jobbade på matcherna.

Pengarna ska enligt Per Liljeroos börja betalas ut så snart som möjligt – och tanken är att de ska gå till framtida cupspel.

Eskilstuna-Kuriren skriver att City – som en del i samarbetet med AFC – skulle få ta del av den tidigare allsvenska klubbens sponsorpengar. Det har talats om en summa på 1,2 miljoner kronor – som inte har betalats ut.

– Förhoppningen var att vi skulle få in sex till sju miljoner totalt på sponsorsidan. Men så stora belopp blev det inte och då blir det så klart mindre över till City också. Vårt första år i Eskilstuna blev ganska trögt ekonomiskt, men jag anser definitivt att vi gjort rätt för oss gentemot City. Vi är inte skyldiga dem en krona, säger AFC:s ordförande Alex Ryssholm till tidningen.

Andra lag hjälper till

– Nu har vi inte längre ett samarbete ekonomiskt med City. Det är bättre att klubbarna var för sig sköter det ekonomiska. Däremot har vi fortsatt ett sportsligt samarbete, fortsätter Ryssholm.

Klart är även att Citys ungdomslag inte längre hjälper till under AFC:s hemmamatcher på Tunavallen. Det är ett jobb som delas upp på flera olika lokala ungdomslag.

ARTIKELN HANDLAR OM