Daniel Kindberg bryter tystnaden: ”En traumatisk upplevelse

avSimon Norberg

Daniel Kindberg har tagit timeout som ordförande i Östersunds FK. 

Efter misstanken om ekonomisk brottslighet uttalar han sig nu för första gången.

– Om det blir en eventuell rättegång ska jag stå där rakryggad, säger han känslosamt.

Det var i tisdags som polisen genomförde en razzia mot Östersundshem, där Daniel Kindberg, 50, sitter som vd.

Några timmar anhölls Kindberg och därefter satt han anhållen i över två dygn innan polisen beslutade för att släppa 50-åringen – eftersom de annars hade behövt häkta honom.

Bryter tystnaden

Kindberg står fortfarande misstänkt på sannolika skäl för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott och med tanke på beslutet har styrelsen låtit honom ta timeout från sitt uppdrag i klubben så länge som anklagelserna står kvar.

– Det finns ingen misstanke om att klubben gjort något fel och ingen i klubben står anklagad för att ha gjort något felaktigt, meddelade pressansvarige Patrik Sjöö under presskonferensen.

Sedan steg huvudpersonen själv fram till podiet.

– 7.14 (tisdag) kom det in poliser där jag sov och ville ta in mig till förhör. Jag förhördes då från tisdagsmorgon till 16.41 på torsdag – då släpptes jag fri. Under tiden då som jag satt där i förhör hade jag restriktioner och hade ingen möjlighet att kommunicera med allmänheten. Det var så klart en traumatisk upplevelse. Det tror jag det är för det flesta, säger Kindberg och berättar vidare om gripandet.

– De (poliserna) var väldigt respektfulla och skötte det jättebra. Häktningspersonalen i Östersund är jättebra. De smet in med några fotbollsresultat också. Alla har behandlat mig på jättebra sätt också. Jag har blivit väldigt bra behandlad, säger han.

Vill inte kliva av permanent

Kindberg var tydlig med att han överhuvudtaget inte kunde beröra några delar från förundersökningen, men han var förstås nedstämd.

– Det finns jättemycket jag ångrar. Men antingen väljer vi att fly eller så står vi upp för det vi gjort. Vi är inte felfria. Det som definierar mig som ledare är att jag ska fronta er, ta hand om min personal och familj och sedan om det blir en eventuell rättegång ska jag stå där rakryggad.

Kindberg säger själv att han inte vill kliva av uppdraget i Östersund permanent.

–Nej. Jag vill inte kliva av och det har jag också efterfrågat styrelsen. Vilket de har bejakat. Jag har sagt upp mig från mitt vanliga arbete (Östersundhem) och tagit en timeout från Östersunds fotbollsklubb. Det är själv de konsekvenser jag tycker jag ska ta.

Är du orolig för en fängelsedom?

– Nej. Jag är inte orolig.

Tidigare i dag träffade han spelartruppen för första gången och imorgon när Östersund ställs mot Örebro på hemmaplan finns Kindberg på plats.

– Vi sa inte så mycket. vi kramades mest. Det var längesedan jag fick så mycket kramar. Jag tror de känner med sin ordförande, berättar han om mötet med spelarna.

Kindberg meddelade också att han lämnar rampljuset tills vidare och om ingenting nytt händer kommer han inte göra fler intervjuer på ett tag.

ARTIKELN HANDLAR OM