Tvingas bort – efter fansens krav

avJohan Darin

Den hemliga supportergruppen får som de vill – om några veckor avsätts AIK:s styrelse.

Efter hårda påtryckningar vek sig majoritetsägaren FF för gruppens krav.

– Vi kommer att kalla till en extra bolagsstämma i december med avsikt att välja en ny bolagsstyrelse, säger FF:s ordförande Göran Lööv.

Sportbladet kunde förra veckan berätta hur en hemlig supportergrupp jobbat i det tysta för att få igenom sina krav. Ett av dem var att avsätta styrelsen, som den anser är skyldiga till den ekonomiska kris klubben går igenom.

På måndagen höll FF ett medlemsmöte för att informera om det extrainsatta styrelsemötet på onsdag, där det var tänkt att förslag om nyemission och spelarandelsförsäljning skulle klubbas.

Extra stämma

Många hade förväntat sig hetsig stämning när hundratals supportrar samlades på restaurangen på Råsundas västra läktare.

Supportrarna ville veta var FF:s lojalitet låg – hos ab-styrelsen eller hos medlemmarna.

Men FF:s ordförande, Göran Lööv, berättade direkt att han tänker ge efter för fansen krav. Styrelsen, med ordförande Mats Gustavsson i spetsen, kommer att försvinna från klubben inom kort.

– Vi kommer att kalla till en extra bolagsstämma i december med avsikt att välja en ny bolagsstyrelse, sa Lööv på mötet.

Bangura – hundben

Beslutet möttes av applåder. Enligt uppgift ska nuvarande styrelse ha varit beredd att erbjuda Lööv vd-posten för att få FF:s röster. Men så blir det alltså inte.

Ytterligare ett krav från supportrarnas sida var att majoritetsägarna skulle rösta emot styrelsens förslag på nyemission och spelarandelsförsäljning.

Där försökte Lööv slänga till dem ett hundben i form av Bangura, som han sa inte skulle ingå i någon av de transferkorgar som skulle bjudas ut till investerare

Vägrade ge med sig

Men supportergruppen, representerad av börsanalytikern Rickard Henze, vägrade att ge med sig. Till slut nådde man en kompromiss.

Den sittande styrelsen ska få mandat att jobba vidare med spelarandelsförsäljningarna och nyemissionen, men den blivande styrelsen får verkställa.

En nomineringskomitté har redan tagit fram namn till en ny styrelse, men de är ännu inte offentliga.

Samtidigt kom det fram att klubbens ekonomiska kris är så djup att man riskerar konkurs.

ARTIKELN HANDLAR OM