”Det är katastrof”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Sverige utspelade och utklassade i gruppfinalen

VM-tvåan Holland spelade ut Sverige och tog ner Erik Hamréns högtflygande landslag på jorden med utklassningssiffrorna 4-1 i Amsterdam.

Det svenska laget sågades efter matchen av lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic.

– Det är inte alls bra. Det är katastrof, säger Ibrahimovic i TV4.

Lars Lagerbäck talade ofta om defensiv, positionsspel och disciplin. Erik Hamrén valde istället ord som att "gå in för att försöka vinna" inför supermatchen mot Holland. Det slutade i fiasko.

”Känns som en knock”

– Det är inte bra alls. Vi förlorar 4-1 och det kändes som de hade total kontroll över matchen. De gör ett mål efter fem minuter och det känns som en knock då. Vi reser oss inte från det. De bara kör på och rullar boll och rullar boll. Så fort vi får den tappar vi den för enkelt. Det är inte alls bra. Det är katastrof, säger Zlatan Ibrahimovic.

Ett effektivt Holland lade sig lågt, lät Sverige spela och utnyttjade sedan varje misstag hundraprocentigt. Redan efter knappt fyra minuter kom den första missen från svenskt håll.

Wesley Sneijder grundlurade då Andreas Granqvist med en klack och grundlade Klaas-Jan Huntelaars 1-0. När Behrang Safari sedan kastade ett inkast rakt i gapet på Wesley Sneijder var det ridå ner efter att Ibrahim Afellay frispelats av Inter-stjärnan och satt tvåan.

Hamrén kritiserar Safari

– Varje gång vi försökte resa oss kändes det som vi fick en smäll. Det finns mycket man kan säga men man ska göra det under matchen. Vi får hoppas att vi lär oss av den här matchen och inte gör om samma misstag utan vinner resterande matcher. Men det de var mycket bättre än oss, säger Ibrahimovic.

Var ni lite naiva?

– Jag tror om du vill spela kan du inte ha för mycket respekt för motståndaren. Jag tror vi har för mycket respekt för Holland i dag. Det märkte man efter en minut.

Safari byttes ut redan i halvtid efter hjärnsläppet och kritiserade av Erik Hamrén efter matchen.

– Det är inte alls vad jag hade hoppats på. Vi kan inte ge bort ett mål till 2-0 när vi har inkast, säger Hamrén.

Vad är du mest missnöjd med?

– Mest besviken är jag ändå att vi var för fega. Man såg att det var väldigt hög puls när matchen började. Vi var väldigt stressade.

Klass-Jan Huntelaar blev tvåmålsskytt för Holland som vann matchen med 4-1 efter att Andreas Granqvist tröstmålat för Sverige.

Sverige tappar nu mot Holland, på maximala tolv poäng, i gruppen. Nu är Sverige bara trea, tre poäng bakom tvåan Ungern som slog Finland med 2-1. Svenskarna har dock en match mindre spelad.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN