Elfsborg har snart en av de tyngsta staberna

FOTBOLL

Laul: De tar upp kampen med Malmö och Göteborg

Juldagsrean kom tidigt till Borås.

Elfsborg shoppar Klas Ingesson och Tobias Linderoth för cirka 30 000 kronor i månaden.

Samtidigt gör IFK Norrköping klart med Janne Andersson som ny manager.

Prislappen? Tre gånger så dyr som "Klabbe" och "Tobbe" tillsammans.

Foto: Janne Andersson – betydligt dyrare än Ingesson och Linderoth tillsammans.

Klubbdirektören Stefan Andreasson kan luta sig tillbaka som en nöjd jultomte. I god tid före dopparedagen har han (snart) förstärkt elitungdomsverksamheten med två landslagsshjältar: Klas "Klabbe" Ingesson är helt klar för en heltidstjänst – Tobias "Tobbe" Linderoth har inte skrivit på något anställningsavtal men väntas göra det innan veckan är slut (en halvtidstjänst).

Den som tror att sådana värvningar görs över en dag har fel.

Elfsborg har jagat Klas Ingesson, 42, sedan han avslutade sin spelarkarriär i början av 2000-talet. Först som spelare vilket Klas fru Veronica satte stopp för:

– Klas tackade ja till att börja spela en fredag, han skulle bara åka och förankra det med familjen. Men så ringde han på söndagen och sa "det gick fan inte", berättar Stefan Andreasson om hur nära det var en allsvensk Ingesson-comeback 2002.

Sedan dess har "Klabbe" jobbat nära Elfsborg i olika projekt, bland annat hade A-laget teambuilding vid hans kursgård 2006. Och det var Ingesson som tipsade om sin gode tränarvän Peter Wettergren, i dag assisterande till Magnus Haglund i Elfsborgs A-lag.

Sonen flyttar med

Klas Ingesson är nu helt frisk från sin blodcancer och kliver då på allvar in i organisationen för att assistera Jesper Bengtsson i U21/U19-lagen. Samtidigt flyttar sonen Martin Ingesson, 16 – redan en reslig mittback – till Borås för att läsa vid stadens fotbollsgymnasium samt spel i Elfsborgs U17-lag – där Tobias Linderoth, 31, är tänkt som assisterande tränare till Jan Mak som chefar över elitsatsningen.

Även i Tobias fall har diskussionerna om ett samarbete pågått länge. Nu ska ett avslut vara nära, och i Linderoth kan Elfsborg ha en framtida stortränare. Hösten 2004 bad jag dåvarande förbundskapten Lars Lagerbäck peka ut spelartruppens mest lovande tränarämne:

– Tobbe, sa Lagerbäck.

Fler?

– Henrik.

Zlatan då?

– Han skulle också bli en mycket bra tränare.

(Det sista sa ex-förbundskaptenen troligen för att undvika en rubrik, huruvida Zlatan förstår taktik eller bara går på instinkt och känsla, därom tvista de lärde).

Men visst har Lagerbäck en poäng: Linderoths styrkor på planen var spelförståelsen och förmågan att få med sig folk, leda sina lag. Kan han ta med sig detta till tränarbänken är mycket vunnet.

Lång tid har gått sedan World Soccers artikel

Även Teddy Lucic sägs vara på gång in i föreningen men först från 2012, och därmed är Elfsborg på väg att skaffa sig en av allsvenskans tyngsta staber på ungdomssidan, i konkurrens med Malmö FF och IFK Göteborg.

Samtidigt gör allsvenska nykomlingen IFK Norrköping klart med Janne Andersson som ny manager. Enligt uppgift får "Party-Janne" – om man räknar in lägenhet och tjänstebil – över 90 000 kronor per månad att bränna längs Drottninggatan.

Visst är jämförelsen orättvis, Janne Andersson har betydligt större ansvar än Ingesson/Linderoth tillsammans, men det har gått ganska lång tid sedan 2005 då han utsågs till en av Europas mest lovande fotbollstränare av tidningen World Soccer.

Utan att särskilt mycket har hänt.

ARTIKELN HANDLAR OM