”Visar att vi är mästare”

Av: David Tanentsapf

Publicerad:
Uppdaterad:

Marta hade lekstuga – krossade Linköping inför rekordstor publik

1 av 3 | Foto: Foto: Stefan Jerrevång
Umeå-jubel.

LINKÖPING. Originalet läxade upp kopian.

Umeå krossade Linköping med 4–1 inför allsvensk rekordpublik och nu sågar mästarna sina utmanares guldchanser.

– Man måste vara bra i 22 matcher för att vinna allsvenskan, säger Marta till Sportbladet.

Sportbladet berättade i går om hur storsatsande Linköping kopierat Umeås framgångsrecept för att etablera sig som svensk damfotbolls nya stormakt.

I går visade Umeå med all tydlighet att utmanarna har en bra bit kvar. Inför

9 413 åskådare på Folkungavallen – nytt publikrekord för damallsvenskan – spelade Umeå ut sina rivaler och vann med förkrossande 4–1.

– Vi visar att vi är bäst, att vi har ett bättre lag än Linköping. De har en tre–fyra skott på mål under hela matchen medan vi kunde ha gjort åtminstone tre–fyra mål till, säger Umeå-tränaren Andrèe Jeglertz.

Och som vanligt var det Marta som höll i Umeås taktpinne.

Superbrassan hade lekstuga med Linköpings landslagsbackar, spelade fram till de två första målen och punkterade själv matchen när hon satte 3–0 bakom landslagsmålvakten Hedvig Lindahl. Och Marta är inne på samma linje som sin tränare.

– Det var enkelt i dag, det blir det när vi jobbar tillsammans. Linköping är inte dåligt, men damallsvenskan är svår. Man måste vara bra i 22 matcher för att vinna. Vi visar att vi fortfarande är mästare, säger hon.

Vad säger du om publiken?

– Fantastiskt. Men jag hoppas att det kan komma ännu mer folk till Umeå under någon av de sista matcherna så att vi får rekordet. Men gör det inte det kan de få publiken, så tar vi guldet.

Kan avgöra själva

Umeå är visserligen fortfarande två poäng bakom Linköping i den allsvenska toppen men har en match mindre spelad, vilket betyder att laget nu har allt i egna händer.

– Otroligt skönt att det är upp till oss nu. Jag njuter. Jag tror också det kan bli viktigt att vi vinner så här stort, säger Hanna Ljungberg, som gjorde 1–0-målet.

”Det är piss”

I Linköping var minerna desto dystrare. Förnedrat hemma inför rekordpublik och plötsligt ser det allsvenska guldet väldigt avlägset ut.

– Det är piss. En sak att gå av planen som förlorare om man gjort all man kunnat. Men att spela som vi gjorde inför den här publiken är en mardröm. Nu måste vi vinna resten för att ha en chans. Om vi klarar det? Det kan jag inte kommentera efter den här matchen, säger Linköpings landslagsstjärna Caroline Seger.

Publicerad: