Följ Frankrike–Sverige

FOTBOLL

Svenska fotbollslandslaget genrepar i kväll inför höstens VM-kval.

21.00 är det kickoff mot Frankrike på Ullevi i Göteborg.

Sportbladets.se:s fotbollsreporter Marcus Leifby följer här matchen minut-för-minut.

SLUT Frankrike vinner med 3-2! Känns surt. Sverige borde vunnit det här med tanke på vilka chanser som framförallt Markus Rosenberg fick i slutet på första halvlek och i början av andra.

Vi bjuds dock på hur mycket fotbollsgodis som helst. Henke Larssons 1-0 är vackert, Frankrikes 1-1 snyggt, 2-1-målet snäppet vassare och Henrys förspel till 3-1 är grandiost. Källströms straffreducering i slutminuterna räckte inte.

Stryk 3-2.

Men det nya spelsystemet och sättet det fungerade på får med beröm godkänt.

Mer om matchen kan ni läsa om på sajten inom kort och så klart i morgondagens Sportbladet.

Vi kanske kan lägga den eviga diskussionen om Kim eller Anders åt sidan nu ett tag?

Kim Källström var riktigt bra mot Frankrike och borde spelat sig till en tröja i det kommande VM-kvalet. Källström låg bakom det mesta. Målet, straffen som han själv tog hand om.

Ett styrkebesked av Kim alltså.

Vi hörs!

93 Sekunder kvar nu bara. Nja, vi får nog svälja att landslaget startar om med en förlust. Tufft att ta med tanke på alla chanser...

92 Det händer tyvärr inte mycket nu. Frankrike spelar på klockan och klokt och klockrent försvarsspel.

90 Tre minuters tilläggstid att jobba på för Sverige. Fransk inspark.

89 Lagerbäck har gjort fem byten i kväll. Det sjätte lär inte bli av. Fortfarande en tam svensk forcering för en kvittering. Kommer ingenstans. Dags att börja lyfta lite långt.

87 Nja. Sverige får inget tryck på Frankrike som försvarar sig bra. När de får boll håller de i och lugnar ner... och får tiden att gå.

84 Sverige 3-2! Källström slår straffen till höger. Madanda går rätt men straffen är får hårt slagen för att världens just nu bäste målvakt ska hinna dit. Jaha, då är vi helt plötsligt med igen. Fem plus tillägg nu att jaga kvittering på.

84 Källström fälls. Straff Sverige! Han får nog lägga den också, nu när inte Zlatan spelar.

83 Holmén får sju minuter. Och Daniel Andersson vila lite innan han ska tacka fransmännen.

80 Reprisbilderna visar att bollen tar på Gouvous hand innan den studsar in bakom Isak i målet. Borde alltså dömts bort.

78 Petter Hansson är det som tittar på när Henry showar. Och det var väl spiken i kistan det också. Ser alltså ut som att Robert Laul lyckas sätta ett tips (han tippade 1-3) för första gången sedan hans blogg lanserades i samband med Prag-våren... ja, det var ett tag sedan i alla fall. Grattis Robban! Kanske...

77 Fotbollskonst signerat Thierry Henry. Anfallaren får bollen till höger om Isaks vänstra stolpe, tar emot den och tar samtidigt upp bollen i luften med högern. Sen klackar han bollen snett bakåt till en framstormande Gouvou som trycker in 3-1. Vilken delikatess!

77 3-1 Frankrike! Och vilket mål...

76 Bra spelvändning av Sverige. Bra anfall. Danne Andersson hittar Källström som hittar Berg med en perfekt stickare i djupet. Berg hittar in, snett inåt bakåt, till... ja, Markus Rosenberg. Skottet blockeras.

73 Frankrike håller i boll nu. Sverige skapar inte mycket. Dryga kvarten kvar. Och inte mycket som talar för en svensk kvittering just nu. Känns slarvigt om vi skulle förlora det här. Rosenberg har ju fått lika många chanser i den här matchen som Sverige skapade under hela EM-slutspelet. Typ.

70 Frankrike passar på att byta också. Diarra in – Malouda ut.

69 Sverige på väg att lyfta sig i matchen igen efter en halvdålig period. Nu kommer Max, till vardags i Bröndby, in. Olof Mellberg lämnar planen.

67 Nyss inbytte Berg (Fredrik Stoor har också kommit in) får ett bra läge när Gallas halkar på tvåmiljoners-mattan. Berg missar dock mottagningen i straffområdet. Synd, han var nämligen helt sopren.

66 Max von Schlebrügge på väg in i stället för Olof Mellberg som tecknar för ett byte. Max är släkt med Uma Thurman om ni nu inte hade koll på det.

63 Nu ser det helt plötsligt ut som en jordbävningsdrabbad hönsgård i det svenska försvaret. Henry är på vippen att sätta 3-1. Majstorovic glidtacklar fram en kanonyta för Henry som får bollen till vänster i straffområdet. Helt ren. Var är Olof Mellberg? Tack å lov är Henrys avslut rent ut sagt dåligt.

60 2-1 Frankrike alltså efter ett läckert anfall. Malouda får bollen, efter en urläcker skarvning på mittplan, och hittar in till Gouvou som sätter 2-1. Äckligt disciplinerat. Så ska det se ut när lägena kommer. Och så kan det gå när man möter ett världsnation. Händer inget... händer inget... händer inget... och sen. Pang! Vad hände?

60 Pang! 2-1 Frankrike.

59 Farlig frispark av Henry. Hans enda vettiga insats de senaste 50 minuterna typ. Isak har koll och tippar bollen över ribban.

58 Johan Elmander saknas ju också i den här matchen, förutom Tobias Linderoth, Zlatan och Sebastian Rajalakso.. hrmm.. Elmander har blivit pappa och har fått ledigt. Han fick en dotter, eller hans fru fick en dotter, hur man nu ska se på saken, som ska heta Alice.

57 Sverige inleder VM-kvalet mot Albanien i Tirana 6 september. Vet inte om jag ska dit ännu. Har hört att man säljer bensin i pet-flaskor där. Plus pant med andra ord.

55 Gåshud... Nej, inte riktigt... när den svenska klacken, låter som den består utav tolv ungdomsspelare från Gunnilse när den skanderar ”andra sidan är ni klara”...

53 Källström, tog han chansen? Skojar ni! Kim har varit riktigt bra så här långt. Trots att det har regnat i Göteborg...

52 Nytt läge för Rosenberg efter en läcker svensk kombination. Källström sular bollen till Henke som släpper vidare till Mackan som avslutar på en täckande back. Hörna Sverige som rensar undan. Attans. Sätt ett ledningsmål nu. Hade varit roligt med en seger. Och rättvist framförallt.

50 Henry testar från långt håll. Isak räddar.

49 Källström bombar och Mandanda räddar, så klart.

46 Oscar Wendt har hoppat in – Chippen fått lämna planen.

46 Rosenberg får en underbar passning från Kim Källström efter ett härligt ”släpp” av Larsson... men... Mackan! Han får inte med sig bollen riktigt, fastnar med den i steget på något sätt, en back hinner emellan och chansen blir till svensk hörna i stället för ett ledningsmål.

PAUS Fransmännen har säkert fått sig en liten uppläxning av förbundskaptenen Raymond Domenech i halvleken. Han kan inte vara särskilt nöjd. Det var han inte efter EM-debaclet heller men då passade han på att fria till sin tjej, Estelle, direkt i tv. Uppryckning för Henry och Co i andra, annars blir det skiljsmässa.

PAUS Henke dammar av en klassisk Henke i intervjun i halvtid. Kaptenen ger sitt lag betyget ”helt ok” efter första halvlek. Vad annars.

PAUS Ja, det var 45 minuter och vi kan nog lägga en av de bästa svenska halvlekarna (okej, första halvlek mot Spanien i EM var riktigt bra) till handlingen.

Henrik Larssons 1-0 mål efter bara sex minuters spel är hans snyggaste sedan katapultnicken mot Bulgarien i EM 2004. Källströms inlägg (för fyra år sedan var det Edman från vänster) från höger är perfekt och Henke dunkar in 1-0 på volley – liggande som en linjal i den regntunga luften i Göteborg.

Ledningen höll dock bara i en kvart. Efter halvslött svensk försvarsspel kunde Benzema trycka in kvitteringen i taket bakom Isak.

1-1 speglar inte alls matchbilden.

Efter kvitteringen tog Sverige över och Markus Rosenberg x 2 och Henrik Larsson borde ha gett blågult, för dagen i retrotröjor, ledningen. Målvakten Mandanda har stått för tre smått otroliga reflexräddning ala Henke Lundqvist.

Spelsystemet då? 3-5-2?

Jo för fasen. Det går inte att klaga på det. För att vara första gången i match så är det riktigt, riktigt bra. Anfallsmässigt är det snudd på perfekt. I defensiven har det, förutom vid ett par tillfällen, sett helt okej ut. Eller helt okej. Fyra plus får vi väl säga.

Frankrike har faktiskt inga dussinlirare – men det stjärnspäckade laget har faktiskt inte skapat så mycket mer än chansen som betydde 1-1. Det är ett gott betyg, anser jag.

Nu tar vi en fika. Tillbaka om tio minuter.

45 Paus.

44 Fransk frispark från långt håll. Isak säkrar ändå upp med två gubbar i en mur. Henry slår frisparken som är för lång och som Isak plockar ned enkelt. Sätter igång spelet snabbt men den svenska kontringen stoppas vid mittlinjen.

42 Rosenberg får bollen till höger och försöker hitta in till Henke i mitten. Men icke. Återigen bra ytor till höger, Manchester United-backen Evra har inte många rätt så här långt.

40 8-2 i skott nu. Totalt. 5-1 på mål. En stark svensk halvlek lider mot sitt slut. Frankrike rullar runt i ett långt anfall med det rinner ut i sanden.

38 Sverige rensar undan en fransk hörna och får samtidigt frispark när Källström får sig en bröstvärmare i straffområdet.

36 Madanda. Lägg det namnet på minnet. Måste vara världens hetaste målvakt just i detta... Nu. Henke Larsson fläker sig fram på ett inlägg från höger och får ett par tår på bollen. Men Madanda (har ni lärt er namnet nu?) reflexräddar. Grym kille. Sverige borde verkligen ha varit i ledning nu.

34 Sverige och Rosenberg får två mäktiga chanser men... Nej, det vill sig inte för Rosenberg. Micke Nilsson hittar fram till Källström, återigen på högerkanten, och Kim avancerar in i straffområdet och chippar bollen snett bakåt till Mackan.

Han drar till först en gång, från två meter, men Madanda gör en makalös benparad. Rosenberg hugger även på returen, får ett liknande läge, men Madanda räddar igen.

Borde varit 2-1 där.

33 Lite gäsp nu om man inte gillar avblåsningar, inkast och felpass. Lagen får göra sex byten i matchen – räkna med att det händer grejer i halvtid sen.

30 Och där dök Rosenberg upp. Han är på väg att springa sig fri på en långboll ute till vänster men den holländske domaren blåser för en svensk frispark. Och varnar Diarra. Källström slog bollen, och tog smällen.

28 Ganska händelsefattigt just nu. Sveriges tur att hålla lite i bollen och rulla runt på tvåmiljoners-mattan. Markus Rosenberg, som sett pigg ut i början av säsongen, är helt osynlig så här långt. Lite typiskt. Han blir oftast osynlig när han väl får chansen i landslaget.

27 Mellberg håller alltså till på högerkanten – en roll han borde vara, och förmodligen är, ganska bekväm i. Martin O'Neill använde ju sin skäggige svensk flitigt just till höger i backlinjen i Aston Villa. Majstorovic lite mer darrig i mitten då och Petter Hansson, till vänster, behöver ju hjälp i defensiven.

Den blonde vikingen är ju inte snabbast på Nye Ullevi i kväll.

26 Skottstatistiken (på mål) efter 26 spelade. 2-1. Bjuder på den.

25 Mer och mer Frankrike nu. Pressar tillbaka Sverige, spelar runt och letar luckor i det svenska försvaret som ligger ganska rätt i sina positioner. Svårt att få tag på bollen nu bara, Sverige får jaga en hel del.

22 Svensson testar skott men bollen tar på en täckande fransman och landar i tryggt förvar i händerna på Mandanda, Marseille-målvakten.

19 Där ser trebackslinjen lite darrig ut. Tror det är Gouvou som tar sig runt på högerkanten, Chippen och Petter Hansson hinner inte alls med. Inlägget är bra och landar på fötterna på Benzema och då är det arkebusering. 1-1 högt i nättaket. Helt ottagbart för Isak.

19 Sa jag... och så smäller Benzema in 1-1!

18 Isaksson visar att han inte är ett dugg bättre på fötterna än Tord Grip när han snedsparkar ut en hemåtpass. Ett ganska enkelt hemåtpass. Lite lugnare tempo nu och matchen ska väl ”sätta” sig...

15 Kvarten spelad. 1-0 Sverige som har bra koll på det här. Källström ser riktigt sugen ut, inte undra på det. Han vill visa både ett och annat. För både Lagerbäck och sina franska klubblagskompisar.

14 Chippen sänker Källströms Lyon-polare Gouvou. Fransk frispark.

12 Hyfsat frisparksläge för Sverige. Källström drar med vänstern, skruvar runt muren men skottet är aningen för löst. Och definitivt felriktat. Den går utanför.

10 Kanonläge för fransk kvittering när Majstorovic blir bortgjord på högerkanten. Tror det är Benzema som nickar – Anders Svensson räddar med pannan, en meter från mållinjen. Nära, nära...

8 Benzema är nära att hitta Henry framför Isak men bollen rullar ”igenom” och utanför. Kan fortfarande inte... Vilket mål Sverige gör! Det är rysk klapp-klapp och brasiliansk zick-zack över det anfallet. Avslutet av Henke är ju fem plus också.

6 Underbart svenskt anfall. Bollen går som ett snöre via Micke Nilsson, Källström, Larsson och Källström igen som slår ett perfekt inlägg från höger. Henke Larsson kastar sig och cykelsparkar, typ, in 1-0.

En kanonvolley. Ett kanonmål. Efter ett kanonanfall.

Kanonstart!

6 Ojojoj. 1-0 Sverige och det är urläckert!

4 Bra läge för Sverige efter fyra minuter. Källström hittar ut till Chippen med en bra boll. Den nyblivne shejken hittar Larsson med en boll i djupen och Larsson är nära att stöta in 1-0. Bollen tätt utanför. Pigg start av Sverige.

3 Sverige lånar knappt ut bollen till fransoserna. Håller i boll.

1 Idol-Sibel sjöng nationalsången. Vackert, rapporterar en tårögd chef som förövrigt är sjuuuukt lik Silnov, ryssen som vann OS-guld i höjdhopp i går.

1 Matchen igång. Sverige gör avspark.

1 Frankrike startar med följade lag: Mandanda – Sagna, Mexes, Gallas, Evra – Gouvou, Toulalan, Diarra, Malouda, Henry, Benzema.

20.58 Sverige spelar alltså med en retrotröja i kväll som ska likna den som Sverige spelade i under VM-slutspelet 1958. Ganska coola.

20.58 Henke Larsson och Thierry Henry, lagets kaptener, står bredvid varandra i spelartunneln och snackar lite. Ganska lika varandra. Även Källström står och surrar lite med några franska bekanta.

Två och en halv minut kvar till avspark för att vara exakt.

20.55 Kurre Hamrin har varit inne på Nya Ullevis tvåmiljoners-matta och gjort en repris på sitt klassiska 58-mål. Inte samma speed den här kvällen, av naturliga skäl.

Och i färg den här gången.

20.50 Sebastian ”Bissen” Larsson har märkligt svårt att få speltid av mr Lagerbäck.

Om jag inte minns helt fel så blev det inte mer än 12-13 minuter under hela EM-slutspelet. Inte mycket med tanke på hur nära han ändå var en startplats när han kom med i truppen.

Eller med tanke på hans kapacitet och imponerande säsong i Premier League. Eller, sist men inte minst, med tanke på hur Sveriges spel, det lilla spel som ändå existerade i Rysslandsmatchen, fullständigt havererade i den sista matchen.

Jag minns hur Sebastian Larsson värmde upp, hur taggad han såg ut och hur otroligt mycket ”för faaaaaan Lasse, du ser väl hur det ser ut där ute på planen, släpp in mig för heee...” han utstrålade.

Jag pratade med Bissen efter Rysslandsmatchen och han var märkbart besviken. Dels över förlusten men även över speltiden.

Men, välkammad och trygg som han är, Eskilstuna-sonen, så bet han ihop och höll inne med kritiken mot förbundskaptenerna.

20.42 Zlatan saknas. Han är hemma i Milano igen. Hos José. Knät höll inte för spel. Det ska dock inte vara allvarligt... den här gången heller.

20.40 Sverige kommer alltså att testa ett nytt spelsystem i matchen mot Frankrike.

Faller det igenom faller det förmodligen bort redan i kväll.

Lagerbäck spelar med en 3-5-2 uppställning där tanken är att bli starkare centralt. Defensiven ska inte bli lidande men då handlar det förstås mycket om hur yttrarna, i det här fallet Micke Nilsson och Christian Wilhelmsson, klarar av att hålla sina kanter rena.

Det har ju talats mycket om att det här är Kim Källströms stora chans att spela till sig en permanent landslagströja. Jag vet inte.

Jag tror inte Sverige kommer att använda sig speciellt mycket av den nya 3-5-2- uppställningen men det är klart att det är värt att testa.

Källström tar i alla fall den offensiva mittfältsrollen. Anders Svensson och Danne Andersson täcker upp bakom.

Så här startar Sverige mot Frankrike:

1 Andreas Isaksson - 3 Olof Mellberg, 4 Daniel Majstorovic, 5 Petter Hansson [ass K] - 2 Mikael Nilsson, 6 Daniel Andersson, 9 Kim Källström, 8 Anders Svensson, 7 Christian Wilhelmsson - 11 Henrik Larsson [K], 10 Markus Rosenberg.

Vad säger ni om 3-5-2-uppställningen? Vad säger ni om startelvan? Vem saknas? Vem ska bort? Ledande svar på sista frågan känns det som...

20.33 Ny matta på Nya Ullevi. Kostade enligt uppgift två miljoner riksdaler. Alla utom Håkan Mild är glada för det... Snart får ni Sveriges startelva.

20.30 Ni som inte visste det, ni kan springa och lägga skumpan på kylning nu så har den lagom temperatur till halvtidsvilan.

Den här matchen är alltså en jubileumslandskamp för att uppmärksamma att det var 50 år sedan Sverige arrangerade fotbolls-VM. Hipp, hipp...

Sverige vann silver. Eller missade sin hittills bästa chans att vinna det största man kan vinna i idrottsvärlden (ja ursäkta mig Therese Alshammar, SM räknas inte riktigt).

Tyvärr satte en viss Edison Arantes do Nascimento stopp för det.

Och trots att grabben så småningom gjorde reklam för potensmedel så minns väl vi svenskar kanske framförallt den här läckerbiten. Zlatan-klass på den.

20.15 Okidoki. Då kör vi igång med landslagsfotbollen.

Vi börjar om efter EM.

Tuggar igång så sakteliga igen.

Stretar vidare mot nya mål.

Testar lite nytt. Skäller lite på Danne Andersson när han slår en sidledspassning och fräser lite åt Lasse Lagerbäck när han inte tar ut en spelare som ”alla” vill se i startelvan, som ”alla” anser håller klassen, som ”alla” hade tagit ut om de hade varit förbundskapten.

I dag är det 63 dagar sedan Sverige blev utskåpat av den ”stora röda maskinen” i den sista gruppspelsmatchen i EM.

63 dagar sedan uppsnurrningen på Tivoli Nue i Innsbruck.

Ryssland, med ”den lille tsaren” Andrei Arshavin, ”dockfejset” Roman Pavlyuchenko, ”maskinen” Yuri Zhirkov och åtta ryssar till virvlade sönder ett stolpigt och trögt Sverige.

Jag såg matchen på plats i Innsbruck (rökhostan lär jag aldrig bli av med, alla röker i den staden). Jag kommer aldrig glömma den. Eller den stora flaggan på Peter den Store som den ryska klacken vecklade ut ett par minuter före avspark.

Det kanske jag däremot kommer att göra (glömma alltså) med kvällens träningslandskamp mot Frankrike men det återstår att se. Det finns en hel del att se fram emot.

Eller vad sägs om:

1) Ett helt nytt spelsystem.

2) Daniel Andersson på innermittfältet.

3) Att äntligen få se Kim Källström spela

4) Se Max von Schlebrügge värma upp

5) Förhoppningsvis se Lars Adaktusson och framförallt hans frisyr dyka upp någon gång under sändningen i kanal 8.

Avspark på Nya Ullevi klockan 21.00. Häng med!

ARTIKELN HANDLAR OM