Märkliga förklaringen – efter twerk-frågan

Martin Solveig skyller på engelskan (!)

Ada Hegerberg blev historisk Ballon d’Or-vinnare – och fick sedan frågan om hon kunde ”twerka”.

Nu ursäktar sig den franske dj:en Martin Solveig med att hans engelska är svag – trots att frågan ställdes på franska.

– Jag ville inte kränka någon. Jag vill be om ursäkt till de som jag sårade, säger nu Solveig.

Hon mottog publikens applåder när hon gick upp på scenen och som första kvinna någonsin prisades med Ballon d’Or – France Footballs pris till världens bästa fotbollsspelare.

Men efter sitt tacktal fick norska Ada Hegerberg, 23, en ytterst opassande fråga av den franske diskjockeyn Martin Solveig.

– Kan du ”twerka”? frågade han och skrattade till.

– Nej, svarade Hegerberg snabbt.

Solveigs agerande väckte många ilskna reaktioner efteråt, både på galan och på internet.

Ber om ursäkt i en video

Äcklig stund: På den största stunden, på fotbollens finaste gala, väljer Martin Solveig att fråga Ada Hegerberg – som vunnit pris som världens bästa kvinnliga spelare – om hon kan twerka. Hennes reaktion säger allt”, skriver exempelvis ansedda tidningen New York Times politiska reporter Astead Wesley.

Nu har Martin Solveig tagit till Twitter för att be om ursäkt för sin fråga.

– Jag är överraskad över vad jag läser överallt på nätet nu. Jag ville inte kränka någon, säger han i en video och fortsätter:

– Min engelska och mina kunskaper i engelsk kultur är uppenbarligen inte tillräcklig då jag inte menade att göra någon illa.

En något märklig förklaring, kan tyckas, med tanke på att frågan om Hegerberg kunde ”twerka” ställdes på Solveigs modersmål, franska. Ett språk som även norskan behärskar som fotbollsproffs i Lyon sedan 2014.

”Hon förstod att det var ett skämt”

– Jag förstod inte att det här skulle tas emot så här illa. Tittar man på hela sekvensen, då vi dansar till Frank Sinatra, Ada och jag själv, så var det här ett skämt, men förmodligen ett dåligt skämt och det ber jag om ursäkt för, säger Solveig.

Han publicerar även en bild på sig och Ada Hegerland efter spektaklet på scenen. Där ser man att de båda skakar hand.

Jag förklarade för Ada och hon sa till mig att hon förstod att det var ett skämt. Hur som helst vill jag be om ursäkt till alla som har tagit illa vid sig. Det viktigaste är att jag vill säga grattis till Ada”, skriver han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.